АМКУ підозрює змову на ринку бензину - почав розслідування

Понеділок, 1 лютого 2016, 19:05

Антимонопольним комітетом України розпочато розгляд справи за ознаками вчинення операторами ринку роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів антиконкурентних узгоджених дій.

Про це йдеться у повідомленні АМКУ.

"Стрімке здешевлення нафти протягом 2015 року та на початку 2016 року на світових ринках зумовило зниження вартості бензинів та дизельного пального на європейських ринках. При цьому, за даними експертів ринку, тенденція до здешевлення нафти буде зберігатися і в майбутньому", - повідомляє прес-служба.

У прес-службі наголосили, що цінова політика вітчизняних операторів ринку не в повній мірі корелюється зі змінами факторів, що впливають на ціноутворення.

Реклама:

Так, якщо середні роздрібні ціни на дизельне пальне протягом вказаного періоду знижувалися, то середні роздрібні ціни на бензин А-95 протягом останніх 4 місяців  практично були незмінними. Станом на 19 січня 2016 року ціни на бензин марки А-95 коливалися в межах від 18,00 гривні за літр до 20,99 гривні за літр.

"При цьому останні місяці 2015 та початку 2016 року ряд суб’єктів господарювання - лідерів ринку встановлювали та підтримували однакові за розміром ціни на високооктанові бензини, зокрема, на бензин А-95, на рівні 20,99 гривні за літр", - заявили у комітеті.

Як наголошується, зазначений рівень цін був найвищим та, зокрема, перевищував індикативну роздрібну ціну на АЗС у другій декаді січня 2016 року, яка за розрахунками Міненерго становить 19,67 гривні за літр.

"Такі дії вказаних операторів ринку можуть призводити до обмеження конкуренції на ринках роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів", - повідомляє АМКУ.

Також зазначається, що Антимонопольний комітет розпочав розгляд справи за ознаками вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, антиконкурентних узгоджених дій на ринках роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів.

"Наразі Комітетом здійснюється збір та аналіз доказів у справі, зокрема, відповідачам у справі надіслані вимоги про надання інформації. За результатами розгляду справи буде прийнято рішення, передбачене законодавством", - заявили в АМКУ.

Нагадаємо, 22 січня, глава АМКУ Юрій Терентьєв повідомив про початок розслідування через "паралельні антиконкурентні" дії декількох гравців на ринку нафтопродуктів.

Раніше "Економічна правда" з'ясувала, чому ціни на українських АЗС не знижуються слідом за цінами на нафту.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: