"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В РНБО розповіли, навіщо хочуть ставити на облік користувачів "ВКонтакте"

П'ятниця, 2 жовтня 2020, 20:45
 

У Раді національної безпеки і оборони кажуть, що секретар відомства Олексій Данілов говорив про можливість ставити на облік користувачів російської соцмережі "ВКонтакте" для того, щоб убезпечити їх від "втягування у протиправну діяльність".

Джерело: відповідь РНБО на запит "Української правди"

Дослівно: "Російська соцмережа "ВКонтакте", яка перебуває під санкціями з 2017 року, є одним із інформаційно-психологічних засобів… гібридної війни, тому користування її ресурсами та розповсюдження відповідного російського контенту в інформаційному просторі України розцінюється як загроза національній безпеці України, що потребує нейтралізації… 

Спеціалісти Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України взаємодіють з міжнародними колегами та партнерами для напрацювання заходів щодо реагування та блокування роботи мобільного додатку "ВКонтакте" на території України.

Реклама:

Усвідомлення громадянами України, які використовують заборонені російські соцмережі та розповсюджують контент, що може становити загрозу національній безпеці країни, своєї відповідальності є також дієвим заходом протидії. Саме на цьому наголошував Секретар РНБО України Олексій Данілов… 

Також інформуємо, що відповідно до основних положень Стратегії безпеки Європейського Союзу на 2020-2025 рр. одним з ключових факторів у забезпеченні ефективної протидії поширенню незаконного контенту в Інтернеті є поглиблення добровільної співпраці між правоохоронними органами й приватним сектором.

Саме у контексті пошуку національних підходів до реалізації цього, обраного демократичними країнами Європейського співтовариства стратегічного напряму, слід розглядати виступ Олексія Данілова…: як намір налагодити діалог з приватним сектором.

Секретар РНБО України роз’яснив суспільству положення національного законодавства, зокрема щодо повноважень правоохоронних органів створювати та використовувати власні оперативні обліки і бази даних, суто з метою убезпечення громадян від можливого втягування їх у протиправну діяльність на шкоду національній безпеці та національним інтересам України".

Деталі: У РНБО сказали, що 14 вересня президент затвердив нову Стратегію національної безпеки України. 

В ній "визначено, що для відновлення свого впливу в Україні Російська Федерація, продовжуючи гібридну війну, системно застосовує політичні, економічні, інформаційно-психологічні, кібер- і воєнні засоби".

Протягом півроку в Україні мають розробити нову Стратегію кібербезпеки та Стратегію інформаційної безпеки.

Створення "системи обліку українських користувачів російської соціальної мережі "ВКонтакте" будуть обговорювати в рамках реалізації цих стратегій.

Водночас, у РНБО сказали, що Кабмін має подати пропозиції, які удосконалять санкції. Зокрема, уряд має передбачити створення єдиного державного реєстру санкцій.

Разом із тим, у Раді нацбезпеки і оборони не відповіли на питання УП про те, яка законодавча норма дозволяє "ставити на облік" користувачів "ВКонтакте" та яким чином це відповідає санкціям, що стосуються не громадян, а російської компанії.

Що було раніше: Олексій Данілов сказав, що РНБО має намір поставити на облік у правоохоронних органах усіх українців, які користуються забороненою російською соцмережею "ВКонтакте".

Соня Лукашова, УП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: