"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Утилізація випарів ртуті на заводі "Радикал" у Києві може обійтись в 1,3 мільярда

Середа, 26 лютого 2020, 14:55
 

Вартість утилізації ртутних речовин за кордоном, за попередніми оцінками, становить понад 1,3 млрд грн - київський бюджет не зможе передбачити таку суму для санації тих територій заводу "Радикал", які уражені ртуттю.

Про це заявив депутат Київради, голова Постійної комісії Київради з питань екологічної політики Костянтин Яловий.

"Київрада вже неодноразово виділяла кошти на проведення робіт з демеркуризації (підготовка ТЕО тощо). Так і в цьогорічному бюджеті передбачено 9 млн грн на фінансування проєктних робіт по цьому об'єкту.

Разом із цим зараз муніципалітет не може виділити навіть частину коштів на "Радикал", адже це приватне підприємство, діяльність якого не припинена через кредиторську заборгованість, що становить понад 6 мільйонів гривень", - зазначив депутат Київради.

Реклама:

За його словами, провести демеркуризацію в Україні неможливо, "адже єдине підприємство, яке мало потужності, щоб хоч частково вирішити ситуацію з утилізацією ртуті, ТОВ "Микитртуть", залишилося на окупованій території".

"Щоб провести санацію, отруйні речовини потрібно везти закордон або розвивати власні потужності. Відповідні підприємства є в Англії та Франції.

Разом із тим, вартість утилізації ртутних речовин за кордоном становить, за попередніми оцінками, понад 1,3 млрд грн. Відповідно і столичний бюджет не зможе передбачити таку суму для санації тих територій заводу, які уражені ртуттю", - підкреслив Яловий.

Нагадаємо:

Раніше повідомлялось, що на території закритого заводу "Радикал" у Києві показники випаровування ртуті перевищують норми в 4-16-разів, а влітку й у 40 разів, столична влада планує демеркуризацію цього об’єкта у Дніпровському районі.

24 жовтня Київрада ухвалила рішення про виділення коштів у розмірі 4,3 млн грн на розробку проекту демеркуризації промислового майданчика ВАТ "Радикал" на 2019-2020 роки.

6 грудня радник київського міського голови Максим Бахматов повідомив, що Київ розпочинає роботу над проектом із демеркуризації заводу "Радикал".

Він нагадав, що екологічна проблема тягнеться з 1951 року, а завод—банкрут із 1996 року.

Завод "Радикал" було введено в експлуатацію в 1951 році. Він був монополістом із виробництва деяких видів синтетичних матеріалів, зокрема пінополіуретану, бертолетової солі, гермобутилу, хімічних засобів захисту рослин. Там виробляли телескопи до підводних суден.

У липні 1996 року підприємство зупинили, але з порушенням виводу потужностей з експлуатації. Залишки хімічних речовин не вивезли з підприємства.

У листопаді 2010 року над ртутним цехом заводу "Радикал" на вул. Червоноткацькій 61 обвалився дах, після чого будівлю почали розбирати. Рештки планували сховати під спеціальним укриттям.

У 2012-2013 роках із заводу "Радикал" вивозили заражену землю. Тоді  з території забрали близько 93-х тонн хлоровмісних токсичних відходів.

Екномічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: