Зеленський запропонував використовувати новітні технології при будівництві доріг

П'ятниця, 19 липня 2019, 19:15

Джерело: сайт офісу президента, сторінка Facebook міністра інфраструктури Володимира Омеляна

Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо створення умов для розвитку та підвищення якості автомобільних доріг. 

Пряма мова ОП: Документ передбачає низку заходів, спрямованих на створення безпечних та комфортних умов для учасників дорожнього руху, розвиток мережі якісних доріг, формування сприятливих умов для бізнесу.

До 1 січня 2020 року Кабмін має забезпечити перегляд кваліфікаційних критеріїв, фінансових і технічних вимог до учасників публічних закупівель відповідно до найкращих світових практик.

Реклама:

Мають бути створені умови для використання новітніх технологій та матеріалів під час будівництва, реконструкції, ремонту доріг.

Замовники мають залучати на конкурсних засадах незалежного інженера-консультанта у сфері дорожнього будівництва (FIDIC) на етапах закупівель, виконання робіт, гарантійного обслуговування будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг".

На рішення Зеленського відреагував міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Пряма мова Омелян: "Дороги будуються лише в бурхливій уяві. Підписав Указ. Тепер дороги повинні Указ виконати... для доріг потрібні гроші! А також контроль, конкуренція і якість! Указами, постами в фб, роликами, тегами дороги не ремонтувалися і ніколи ремонтуватися не будуть.

Не забудьте передбачити мінімум 75 млрд грн для Дорожного Фонду в держбюджеті на 2020 рік на дорожню мережу плюс 10 млрд грн на територіальні дороги між райцентрами. Бо інакше указ використають не за призначенням".

Деталі: За кілька днів Зеленський відвідав декілька регіонів і дізнався про низку проблем, які заважають якісному ремонту доріг. У Дніпрі навіть побився об заклад з мером Борисом Філатовим.

Всього в Україні 169 тис. км доріг різних категорій. Зеленський вважає, що на першому етапі необхідно відремонтувати головні магістралі.

Керівник ОП Андрій Богдан заявив про корупцію в дорожній сфері і про необхідність перевірки роботи "Укравтодору" та його керівництва. 

Читайте також: Метро на Троєщину, "Стіна Яценюка" і траса Одеса-Рені. На які довгобудови чекає вся Україна

Історія питання: 

У 2017-2018 рр. Україна у світовому рейтингу якості доріг опинилася на 130 місці з 137-ми. Україну на одну позицію обійшов Мозамбік, посівши 129 місце, після України на 131 місці розташувався Парагвай.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: