"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Верховний Суд відмовився визнати неналежним нагляд НБУ за "Приватбанком"

Понеділок, 30 липня 2018, 11:05
 

Верховний Суд 17 липня підтримав правову позицію Національного банку в суперечці з клієнтом АТ КБ "Приватбанк".

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Йдеться про судовий позов фізичної особи, яка в тому числі просила визнати протиправною бездіяльність регулятора через невіднесення "Приватбанку" до категорії проблемних.

Третьою особою в суперечці виступив "Приватбанк".

Реклама:

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили в задоволенні вимог позивача. Тоді позивач звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу позивача без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду від 16 вересня 2016 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 10 листопада 2016 року - без змін.

При цьому Верховний Суд прийшов до висновку, що за відсутності такого критерію, як "систематичність", у НБУ не виникає обов'язку приймати рішення про віднесення банку до категорії проблемних.

А застосування НБУ в зв'язку з неподанням і неоприлюдненням річної звітності в установлений строк заходів впливу у вигляді письмового застереження є адекватним вчиненому порушенню.

Верховний Суд також вказав, що під протиправною бездіяльністю суб'єкта владних повноважень слід розуміти зовнішню форму поведінки цього органу, яка полягає в неприйнятті рішення або в нездійсненні юридично значущих і обов'язкових дій на користь зацікавлених осіб, які на основі закону чи іншого нормативно-правового регулювання віднесені до компетенції суб'єкта владних повноважень, були об'єктивно необхідними і реально можливими для реалізації, але фактично не були здійснені.

"Національний банк вважає це рішення Верховного Суду одним із прикладів забезпечення принципу верховенства права в сучасних умовах реформування правосуддя в Україні. Національний банк також очікує, що в подальшому суди будуть враховувати правову позицію Верховного Суду в подібних суперечках", - відзначають в прес-службі НБУ .

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: