Російський ВТБ припинив кредитувати Дерипаску через санкції

Середа, 23 травня 2018, 13:20
 

ВТБ чекає подальших роз'яснень OFAC по компаніям, які підпали під американські санкції на початку квітня і чекає з новими кредитами особам з "чорного списку".

Про це заявив глава банку Андрій Костін, передає російський "Інтерфакс".

OFAС 6 квітня включила в "чорний список" Олега Дерипаску, Віктора Вексельберга і цілий ряд підприємств, що їм належать.

"З "Русалом" та іншими, ми чекаємо рішень OFAC, але сподіваємося, що питання буде вирішене, так як ми їх великі кредитори і повинні повернути свої гроші", - сказав Костін в інтерв'ю CNBC.

Реклама:

Він нагадав, що ВТБ оцінив розмір ризику на компанії, що потрапили в новий список санкцій, менш ніж в 2% від розміру активів. Нових кредитів особам з американського SDN List ВТБ не видає.

"Звичайно, ми не позичаємо йому нові гроші (з моменту введення санкцій - ЕП)", - заявив глава ВТБ.

"Ми повинні стежити за тим, що відбуватиметься з ними (фігурантами "чорного списку" - ЕП), з урахуванням того, що є дискусії про можливість зняття санкцій проти "РусАла" і інших компаній. Так що подивимося, але на даний момент великої проблеми для нас це не представляє", - зазначив банкір.

"Наскільки я зрозумів, пан Дерипаска готовий відмовитися від статусу найбільшого акціонера для порятунку компанії. Так що, сподіваюся, питання буде вирішене."РусАл"- відома міжнародна компанія зі значною часткою алюмінієвого ринку, і, сподіваюся, вона продовжить працювати", - сказав глава ВТБ.

Власне потрапляння в SDN List Костін вважає несправедливим: "Я включений (в список - ЕП) як високопоставлений урядовий чиновник, яким не є - світове банківське співтовариство знає мене як банкіра".

Він сказав, що з проблемами через введення санкцій поки не зіткнувся.

Раніше Сполучені Штати ввели санкції проти російських бізнесменів і чиновників з "кремлівського списку".

До санкційного списку, зокрема, потрапили мільярдер Олег Дерипаска і голова ради директорів групи компаній "Ренова" Віктор Вексельберг, який, за оцінками Forbes, є найбагатшою людиною Росії.

Крім того, під санкції потрапили компанії En+, "Ренова", "Русал", "Російські машини", "Рособоронекспорт" і ще вісім російських компаній, а також bfinance, пов'язана з Дерипаскою. Американським компаніям і громадянам заборонено займатися з ними бізнесом.

Як відомо, наприкінці січня Міністерство фінансів США опублікувало так звану "кремлівську доповідь", у якій перераховані імена наближених до президента РФ Володимира Путіна російських чиновників і бізнесменів, проти яких можуть бути введені санкції.

Читайте також: Вся кремлівська рать. Хто з росіян потрапив до доповіді Мінфіну США (повний перелік)

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: