НКРЕ може збільшити вартість підключення до електромережі вшестеро

Понеділок, 30 січня 2017, 18:25

Національна комісія, що здійснює Державне регулювання у сферах енергетики  та комунальних послуг на засіданні у вівторок планує підвищити вартість приєднання до електричних мереж більше, ніж в 6 разів.

Про це йдеться у прес-релізі "Української асоціації відновлювальної енергетики".

У асоціації повідомили, що НКРЕ на засіданні у вівторок планує встановити величини питомої вартості нестандартного приєднання електроустановок до електромереж на 2017 рік, що призведе до значного підвищення вартості підключення як нових генеруючих потужностей, так й будь-якого споживача, який планує приєднатися до мереж.

"Це рішення створює значний негативний вплив на інвестклімат в Україні та фактично унеможливлює створення нових виробництв. Дане рішення розроблялося з ціллю забезпечення прозорого механізму приєднання нових об’єктів до електромережі, проте розміри ставок на дану послуги є завищеними та необґрунтованими", - йдеться у прес-релізі.

Реклама:

Як наголошується, затвердження вартості приєднання на запропонованому рівні може негативно відобразитися на енергетичній галузі через неможливість понесення генеруючими підприємствами додаткових витрат на приєднання (додатково 30% від загального обсягу інвестицій), відповідно зменшиться кількість приєднання нових станцій.

"Значним чином зміни вплинуть на галузь відновлюваної енергетики, оскільки нею здебільшого представлені нові потужності. В результаті прийняття вищезгаданого рішення може привести до призупинення розвитку галузі", - наголошується у повідомленні.

Згідно з повідомленням, прийняття зазначеного рішення може надзвичайно негативно позначитися на інвестиційному кліматі в країні, знизити конкурентоспроможність України у залученні іноземного капіталу.

"Ймовірним результатом стане відмова від інвестицій в українську економіку, відсутність створення нових підприємств, а, відповідно, нових вітчизняних виробництв, погіршення торгового балансу, та як результат погіршення добробуту кожного українця", - заявили у асоціації.

Як відомо, 25 січня НКРЕ підвищила тарифи на послуги центрального водопостачання та водовідведення на 9% та 37%.

Нагадаємо, НКРЕ з 1 липня 2016 року підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення на 75-90%. Також з 1 липня подорожчала гаряча вода.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: