На ринку електроенергії розслідують можливу змову

Середа, 23 лютого 2022, 15:58
 
unsplash

Нацкомісія з енергетики розслідує можливу змову компаній ДТЕК Ріната Ахметова, "Юнайтед Енерджі", а також державного "Енергоатома" та ТОВ "Південь Енерго Збут".

Про це повідомила пресслужба НКРЕКП.

Йдеться про сім енергокомпаній: "Д.Трейдинг", "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "ДТЕК Східенерго" з групи ДТЕК Ріната Ахметова; державний "Енергоатом"; "Юнайтеж Енерджі", близька до Ігоря Коломойського та ТОВ "Південь Енерго Збут".

НКРЕКП підозрює, що дії компаній щодо купівлі/продажу електроенергії спричинили зниження ціни на ринку "на добу наперед" (РДН). Також наслідок стало перетікання обсягів з РДН на внутрішньодобовий ринок (ВДР), зменшення ціни заявок на продаж іншими учасниками ринку, витіснення виробників е/е та "Гарантованого покупця" з РДН.

Реклама:

За даними "Оператора ринку", негативні явища на ринку електроенергії продовжилися у першій декаді лютого, а поведінка зазначених учасників ринку електричної енергії не змінилася.

Регулятор вважає, що такі події на ринку вказують на можливі маніпулювання та на ознаки можливого узгодження дій.

Доповнено позицією ДТЕК: 

D.Trading не погоджується з припущеннями НКРЕКП та вважає їх безпідставними. Компанія вважає, що публічні звинувачення до завершення розслідування "виглядають як спроба тиску на окремих гравців ринку" та спроба зняти із себе відповідальність за невжиття необхідних заходів для стабілізації ситуації.

У ДТЕК вважають, що криза на ринку спровокована імпортом електроенергії в умовах профіцитної роботи атомної генерації, "а також спекуляціями недобросовісних трейдерів". 

Нагадуємо:

НКРЕКП 10 лютого підвищила мінімальне цінове обмеження на внутрішньодобовому ринку електроенергії зі 115% від ціни на ринку "на добу наперед" до 150%. 

Раніше регулятор підвищив мінімальне цінове обмеження на ВДР зі 105% від ціни на РДН до 115%. Нижній прайс-кеп на ВДР був уведений 4 лютого. 

Наприкінці січня – на початку лютого 2022 року внаслідок значного профіциту спостерігалося перетікання обсягів електроенергії між сегментами ринку та значне коливання цін. 

В окремі періоди обсяги продажу на ВДР зрівнювались з обсягами продажу на РДН, що суперечить концепції функціонування ринку електричної енергії.

НКРЕКП вбачає у поведінці учасників ринку електроенергії на його короткострокових сегментах ознаки змови і планує залучити Антимонопольний комітет до вивчення ситуації на внутрішньодобовому ринку електроенергії. 

Водночас, НАЕК "Енергоатом" та група ДТЕК із висновками регулятора та звинуваченнями на свою адресу не погоджуються.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: