Україна і ЄС підписали меморандум щодо енергетичного партнерства

Четвер, 24 листопада 2016, 16:55

Україна підписала меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного енергетичного партнерства з Європейським Союзом спільно з Європейським співтовариством з атомної енергії (Євроатомом).

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив прес-секретар Президента Святослав Цеголко, передають Українські Новини.

"Підписано низку двосторонніх документів про співробітництво між Україною та ЄС. Меморандум про взаєморозуміння зі стратегічного енергетичного партнерства між Україною і ЄС спільно з Євроатомом підписали міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик і віце-президент Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марош Шефчович", - написав він.

Меморандум був підписаний в четвер під час саміту "Україна - ЄС" в Брюсселі (Бельгія).

Реклама:

Раніше Порошенко зазначав, що партнерство в енергетичній сфері з ЄСідкриє можливості для залучення України до участі в енергетичному союзі ЄС.

У свою чергу віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що дія меморандуму розраховане на 10 років.

Згідно з повідомленням прес-служби Президента, меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва України та ЄС в енергетичній галузі було підписано 1 грудня 2005 року та визначав принципи співробітництва сторін протягом 10 років.

"У відносинах України з ЄС з тих пір відбулися кардинальні зміни, зокрема в 2011 році Україна приєдналася до Договору про заснування Енергетичного співтовариства, в 2014 році підписано угоду про асоціацію між Україною та ЄС, триває реформування енергетичного сектора і гармонізація українського законодавства відповідно до взятих міжнародних зобов'язань", - йдеться в повідомленні.

У підписаному в четвер меморандумі актуалізовані стратегічні цілі та напрямки співпраці.

Меморандум передбачає: розширення співробітництва сторін щодо зміцнення енергетичної безпеки на основі принципу солідарності і довіри; забезпечення повної інтеграції енергетичних ринків України та ЄС та імплементації Третього енергетичного пакета ЄС; підвищення енергоефективності у всіх галузях споживання енергії; скорочення викидів парникових газів; сприяння використанню та розвитку відновлюваних джерел енергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!