Кабмін не передбачив ренту на вугілля в держбюджеті

Вівторок, 20 вересня 2016, 11:03

Кабінет міністрів не заклав у державний бюджет на 2017 рік ренту на вугілля.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав колишній член НКРЕКП Андрій Герус, посилаючись на слова міністра фінансів Олександра Данилюка.

"Вчора на ефірі Савика Шустера запитав у міністра фінансів Олександра Данилюка, чи закладена у бюджет-2017 рента на вугілля. Відповідь - ні", - написав Герус.

"Питання було у зв'язку із тим, що після введення "Роттердам+" голова Нкрекп Дмитро Вовк стверджував, що наступним кроком буде введення ренти на надприбутки вугільних компаній. Але вже у ході бюджетного процесу ніякої активності по такій ренті, як бачимо, немає", - заявив він.

Реклама:

"Я і тоді стверджував, а зараз це вже очевидно, що ніякої ренти не планувалось і не буде. Навпаки - у бюджет закладено 1,8 млрд гривень на вугільну галузь, з яких 0,8 млрд гривень на реструктуризацію, а 1 млрд гривень на покриття собівартості", - повідомив екс-член НКРЕ.

За його словами, тепер очевидно, що державні шахти і далі підтримуються з бюджету, а при обгрунтуванні "Роттердаму+" іх просто використали, як прикриття для приватних шахт (90% ринку), на кого було реально спрямоване рішення.

"Тепер українці будуть підтримувати вугільну галузь двічі: 1) через податки державні шахти, 2) через тарифи приватні шахти", - підсумував він.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам плюс" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!