Найбільше родовище газу розроблятиме компанія з невідомими власниками

Четвер, 28 липня 2016, 14:56

Найбільше в країні Юзівське родовище сланцевого газу буде розробляти компанія Yuzgas B.V., зареєстрована місяць назад.

Про це пише Liga.net.

Як зазначається, замість корпорації Royal Dutch Shell, яка вийшла з проекту у 2015 році, розробкою Юзівського родовища займатиметься зареєстрована в Нідерландах місяць назад компанія Yuzgas B.V.

Вона стала переможцем конкурсу, оголошеного в жовтні минулого року. Організатори не залучали до процесу ні ЗМІ, ні громадськість. Деталі та умови конкурсу не розкривалися. Хто стоїть за новоствореноюYuzgas B.V. також невідомо.

Реклама:

Yuzgas B.V. була зареєстрована 14 червня цього року зі статутним капіталом 1 000 євро спеціально під розробку Юзівської ділянки. 100% компанії належить люксембурзькому фонду Emerstone Energy, яким володіє компанія з управління активами Emerstone Capital Partners (також з Люксембургу).

Обидві структури створені в 2016 році, а веб-сайт компанії зареєстрований менше місяця тому - 29 червня. Своїх бенефіціарів та інвесторів Emerstone не розкриває.

На сайті компанії вказано: "Emerstone Energy управляє активами на суму 400 млн доларів…Ми готові вкласти близько 250-300 млн доларів в потенційні проекти в сфері розвідки та видобутку вуглеводнів".

Emerstone очолює Ярослав Кінах. В кінці 90-х Кінах керував українським представництвом Європейського банку реконструкції і розвитку, після цього створив в Канаді компанію Iskander Energy, яка розвивала проекти з видобутку газу-метану в Україні та володіла вуглеводневими ділянками в Грузії і Болгарії. В останні роки він очолював канадську Black Iron.

Варто додати, що існує компанія з такою ж назвою ТОВ "ЮЗГАЗ", яка зареєстрована в Харкові і має сім засновників, серед яких народний депутат від "Опозиційного блоку" Юхим Звягільський (його внесок в установчий фонд становить 700 тис. грн) і депутат Харківської облради, екс-регіонал Олег Шаповалов (його внесок в установчий фонд, як і інших співзасновників - 50 тис. грн).

У минулому році Харківська облрада передала компанії ЮЗГАЗ в користування недтра на території Богодухівського і Дергачівського районів.

У коментарі ЕП, в ТОВ "ЮЗГАЗ" повідомили, що не мають ніякого відношення до Yuzgas B.V.

Нагадаємо, угода з Shell була укладена у 2013. Компанія планувала вкласти у розробку родовища понад 10 мільярдів доларів.

За оцінками геологів, запаси газу на Юзівському родовищі можуть становити 2 трлн кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: