Інвестбанкір: олігархи дуже сильно "здулися"

Понеділок, 25 квітня 2016, 15:50

Багато українських олігархів втратили значну частину активів через банківську та економічної кризи і війну.

Про це в інтерв'ю ЕП заявив інвестбанкір і радник голови Фонду держмайна Сергій Будкін.

За його словами, не дивлячись на те, що українські олігархи все ще домовляються з владою і зберігають ряд активів, значну їх частину вони втратили.

"Багато хто з них значну частину активів втратив, подивіться на того ж Костянтина Жеваго. Війна, банківська криза, економічна криза - все це, помножене одне на одне, призвело до того, що олігархи дуже сильно "здулися", - каже Будкін.

Реклама:

Він зазначає, що навіть не дивлячись на те, що підприємства продовжують працювати на Сході і в умовах війни, їх рейтинг значно знизився.

"Давайте подивимося, де зараз "Метінвест" знаходиться. Нещодавно Fitch підтвердив їм дефолтний рейтинг. А три роки тому "Метінвест" був компанією з рейтингом, рівним практично суверенному", - додає він.

За його словами, основне завдання великого бізнесу - не збільшити капіталізацію, а "якимось чином утриматися і розібратися з тим, що є".

"Наша економіка в принципі дуже сильно буде зрушуватися в бік - від великих промислових підприємств до малого і середнього бізнесу. І це не буде залежати від дій олігархів, це - об'єктивна реальність. Чим довше будуть перебувати біля керма люди, подібні до тих, які перебували в попередню і нинішню каденцію, тим швидше це станеться", - заявляє інвестбанкір.

Він також зазначає, що зараз немає сенсу планувати вперед на п'ять-шість років, які необхідні для будівництва великих підприємств та інфраструктури.

"Зате у вас є великий сенс, який був завжди, є і залишається - відкривати ресторани, якісь сервісні бізнеси, займатися IТ-індустрією - бізнесами, які, з одного боку, не вимагають значних капіталовкладень, а з іншого боку, орієнтовані або на надання послуг, або на експорт ", - додає Будкін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: