Фонд гарантування може створити власну біржу

Четвер, 3 березня 2016, 10:56

Створення власного майданчика Фонду гарантування вкладів фізичних осіб є одним із способів забезпечити прозорий продаж активів банків.

Про це повідомила в інтерв'ю FinClub директор департаменту консолідованого продажу та управління активами ФГВФО Юлія Берещенко.

"Департамент управління активами опрацьовував з одним з розробників ПЗ питання створення власної платформи продажів, до якої кожна з бірж підключається в якості брокера і подає заявку в книгу, яку може вести Фонд", - сказала Берещенко.

На її думку, це дозволило б приймати заявки від покупців через всі біржі, а не тільки через одну, як зараз.

Реклама:

Йдеться про те, що хоча Фонд працює з 50 біржами, в тому числі з 32 майданчиками, які проводять електронні торги, будь-який з активів, що продаються може бути виставлений на торги тільки на одному майданчику, пише видання.

Необхідність зміни моделі торгів викликана тим, що на майданчики часто скаржаться.

"До нас приходять інвестори, які брали участь в аукціонах, і скаржаться на процедури, які, з їх точки зору, не працюють. Йдеться і про обмежений доступ до реєстрації на біржі для участі в торгах, і про несправедливі алгоритми прийняття заявок", - заявила директор департаменту Фонду.

"Я не регулятор бірж, але Фонд піддається істотному репутаційному ризику, якщо ми підготували актив на продаж, а покупець не може реалізувати своє право купити його через недобросовісні дії бірж", - сказала Берещенко.

Як наголошується, в першу чергу, ФГВФО хотів би, щоб регулятор цих бірж - МЕРТ (в майбутньому регулятором може стати НКЦБФР) - створив "поле, в якому біржа буде виконувати свої функції".

Якщо цього не відбудеться, то буде створений або майданчик під егідою ФГВФО, або торги переведуть на майданчик Мін'юсту - СЕТАМ.

"Це (СЕТАМ. - Ред.) одна з опцій, яку ми обговорюємо. Якщо регулятор не може нам забезпечити справедливе ставлення до покупців, тоді у нас є біржа, яка знаходиться в держвласності. Там у нас більше впевненості в тому, що з боку держави буде забезпечено більш справедливе ставлення до потенційних інвесторів", - відповіла вона.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі повідомлення.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: