У Путіна закликають не чекати поліпшення економічної ситуації

Середа, 24 лютого 2016, 15:08

Мінфін РФ не чекає "відскоку" у зовнішньоекономічній кон'юнктурі, тому необхідно підлаштовувати під неї бюджет.

Про це повідомив міністр фінансів РФ Антон Силуанов на розширеному засіданні колегії Федерального казначейства в середу, передає "Інтерфакс".

За його словами, зараз ситуація істотно відрізняється від попередніх криз, і "відскоку" не буде.

"Ми готові до тривалої роботи в нинішніх умовах", - сказав він. У зв'язку з цим бюджет повинен бути змінено відповідно до нових реалій.

Реклама:

Зокрема, за словами Силуанова, витрати в соціальній сфері повинні виділятися "адресно, за потребою".

Він також зазначив, що посилення авансового фінансування з бюджету істотно змінило ситуацію на початку 2016 року, що дозволить звернутися до засобів Резервного фонду пізніше.

Глава Мінекономрозвитку Олексій Улюкаєв раніше заявив, що вважає найбільш імовірною середньорічну ціну на нафту на рівні 40 доларів. Він вважає, що вона і буде закладена в новий базовий сценарій прогнозу для розрахунку бюджету на 2016 рік.

У цьому варіанті, за його словами, дефіцит бюджету може становити 4,6-4,7% ВВП, приблизно 1 процентний пункт дефіциту буде покритий за рахунок приватизації, доходи від якої в поточному році можуть становити близько 800 млрд рублів.

ВВП в сценарії 40 доларів, за його словами, може трохи знизитися в поточному році. "Невеликий мінус може бути. До квітня визначимося. Дуже висока невизначеність", - сказав міністр. Дефіцит бюджету в цьому сценарії становитиме десь 4,6-4,7% ВВП.

Раніше економічний прогноз для Росії знизили всі головні рейтингові агентства.

Fitch вважає, що реальний ВВП Росії в поточному році впаде на 1%, раніше воно чекало його зростання на 0,5%.

Moody's погіршило прогноз падіння економіки країни в 2016 році з 1,5%, що очікувалися раніше до 2,5%.

S&P прогнозує, що реальне зростання ВВП Росії в 2016-2019 роках становитиме в середньому 0,5% проти очікуваного раніше зростання на 1%.

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: