У РФ хочуть врятувати банки за рахунок "стрижки депозитів" вкладників

П'ятниця, 29 січня 2016, 16:13

Міністерство фінансів РФ розглядає можливість застосування до депозитів приватних осіб механізму bail-in, який передбачає примусову конвертацію вимог кредиторів третьої черги в субординовані позики або статутний капітал проблемних банків.

Про це повідомив заступник глави Мінфіну РФ Олексій Моїсеєв, передає Meduza.

За його словами, обговорюється можливість застосування bail-in для вкладів від 100 млн рублів, але порогове значення ще до кінця не визначено.

"Сума ще не визначена, але вона буде дуже значною. Ми говоримо про десятки мільйонів рублів як мінімум", - підкреслив він.

Реклама:

Механізм bail-in, також відомий як "стрижка депозитів", активно застосовувався під час банківської кризи на Кіпрі в 2013 році, коли великі вкладники і кредитори Bank of Cyprus в примусовому порядку стали його акціонерами.

Питання про введення в РФ процедури bail-in в березні 2015 року піднімало Агентство по страхуванню внесків. На думку АСВ, це дозволило б мінімізувати обсяг витрат на порятунок банку.

У наприкінці 2015 року про обговорення можливості введення bail-in заявила й голова ЦБ Росії Ельвіра Набіулліна.

В даний час bail-in не передбачений російським законодавством, однак застосовується на практиці, пише видання.

За допомогою цього механізму були сановані банк "Таврійський" та Фондсервісбанк, найбільші клієнти яких - "Лененерго" і "Роскосмос" відповідно - були змушені конвертувати кошти в цих банках в субординовані зобов'язання. Bail-in, ЦБ планує застосувати для порятунку "Внєшекономбанку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: