ОПЕК: Попит на нафту падатиме до 2019 року

Четвер, 5 листопада 2015, 11:46

ОПЕК прогнозує зниженння попиту на свою нафту в найближчі роки.

Про це йдеться в конфіденційній внутрішній доповіді організації, пише Рейтер.

У доповіді прогнозується невелике зниження видобутку картелю до 2019 року, а середньорічна ціна кошика нафти, що видобувається в країнах ОПЕК, за розрахунками організації, становитиме 55 доларів за барель цього року і буде рости на 5 доларів на рік до 80 доларів в 2020 році.

ОПЕК встановила обмеження на видобуток у 30 млн барелів на добу, але реальне виробництво перевищує цей обсяг. Організація обговорить політику в галузі видобутку на нараді 4 грудня.

Реклама:

У доповіді передбачається зростання ринкової частки і видобутку ОПЕК після 2020 року за рахунок скорочення виробництва сланцевої нафти і газоконденсатних рідин.

"Передбачається, що видобуток сланцевої нафти і газоконденсатних рідин з нетрадиційних джерел досягне максимуму в якийсь момент після 2020 року і почне трохи знижуватися.

У результаті подій поза ОПЕК, видобуток нафти в ОПЕК імовірно буде рости в довгостроковій перспективі до 40,7 мільйона барелів на добу в 2040 році.

"Крім того, частка нафти ОПЕК серед рідких вуглеводнів на світовому ринку в 2040 році становитиме 37% у порівнянні з нинішнім рівнем близько 33% ", - говориться в доповіді.

У віддаленій перспективі, на думку організації, ціна нафти зросте до 162 доларів, або 95 в доларах 2014 року.

У додатку до доповіді опубліковані коментарі Ірану та Анголи, які пропонують картелю повернутися до політики регулювання світових цін шляхом зміни видобутку.

Зокрема, Іран пропонує "домовитися про справедливу і розумну ціну нафти на 6-12 місяців" і встановлювати обмеження на видобуток на півроку або рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: