Правоохоронці пригадають Ахметову втрату "Укрзалізницею" 10 тисяч вагонів

Четвер, 15 жовтня 2015, 16:11

Правоохоронні органи вивчають, як держава втратила понад 10 тисяч вантажних вагонів і сотні мільйонів гривень завдяки фірмам Рината Ахметова, Антона Пригодського та уряду Віктора Януковича.

Про кримінальне провадження за цією справ стало відомо з визначення Солом'янського суду Києва від 29 вересня 2015 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з оприлюдненою інформацією, слідче управління ДФС веде розслідування злочинів колишнього керівництвом Кабміну, Фонду держмайна, Мінтрансу та "Укрзалізниці", пише "Перша інстанція".

Як повідомляється, мова йде про зловживання навколо компанії "Укртранслізинг", які призвели до втрати державного парку з більш ніж 10 тис. вантажних вагонів, і відмивання 220 млн гривень.

Реклама:

Нагадаємо, "Укратранслізінг" був створений в кінці 90-х років Мінтрансом для надання лізингових послуг організаціям авіаційного та залізничного транспорту країни. Але в 2003 році, за рішенням уряду Віктора Януковича, її статутний капітал був збільшений до 1,321 млрд гривень, а після продажу акцій контроль над "Укртранслізингом" перейшов у приватні руки.

Зокрема, "Укртранслізинг" продав акції на 691 млн гривень пов'язаним між собою юрособам - "Лемтранс" (Рината Ахметова), корпорації "Міжрегіональний Промисловий Союз" (Антона Пригодського) і "ПБК "Емброл-Інжиніринг" (пов'язують з Антоном Пригодським і екс-керівником "Укрзалізниці" Володимиром Козаком).

Як з'ясувалося лише після втечі Януковича, "Укртранслізинг" в результаті емісії та продажу цінних паперів, отримав від недержавних акціонерів тільки 10% від суми продажу цінних паперів у розмірі 69 млн гривень.

За висновком слідства, це призвело "до неправомірного зменшення державної частки в статутному капіталі ВАТ "Укртранслізинг" і втрати контрольного пакета акцій".

Більше того, за рішенням керівництва Фонду держмайна, держава оплатила свою частину викуплених акцій основними засобами - "Укртранслізингу" було передано понад 10 тис вантажних вагонів на суму понад 208 млн гривень.

За даними видання, понад 10 тис вантажних вагонів було передано на користь корпорації "Міжрегіональний промисловий союз", 1337 вантажних вагонів на користь АТ "ФМС Груп", 199 вантажних вагонів отримала ЗАТ "Технокомплектлізінг" (Російська Федерація).

Також у матеріалах кримінального провадження повідомляється, що для відчуження грошових коштів "Укртранслізингу" його акціонери створили фірми "Аеролізінг України" та "Українська транспортно-операторська компанія", в які було внесено 520 млн гривень для будівництва літаків і ремонту вагонів ВАТ "Уктранслізінг".

Разом з тим, не вся сума, за інформацією слідства, була витрачена за цільовим призначенням.

Так, згідно з висновком Держкомфінмоніторингу, фінансові операції "Укртранслізингу", спрямовані на поповнення статутного фонду "Української транспортно-операторської компанії" на 220 млн гривень, мають ознаки відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!