Китай провів наймасштабнішу за 20 років девальвацію юаня

Вівторок, 11 серпня 2015, 10:34

Народний банк Китаю у вівторок провів наймасштабнішу за два десятиліття девальвацію юаня, довідковий курс Центробанку був знижений на 1,9%.

Про це пише "Інтерфакс" з посиланням на The Wall Street Journal.

НБК пообіцяв, що девальвація буде разовою і підкреслив, що вона допоможе руху юаня в напрямку більшої ринкової свободи.

До цього НБК встановлював довідковий курс, від якого юань може відхилятися на торгах в будь-яку сторону не більше ніж на 2%. При цьому ЦБ регулярно ігнорував рух ринку і фіксував курси виходячи з власних міркувань, а не інвесторських "підказок", відзначає WSJ.

Реклама:

Починаючи з 11 серпня курс ЦБ буде заснований на ринковій вартості нацвалюти на кінець попередньої сесії. У вівторок довідковий курс встановлений на рівні 6,2298 юаня за долар проти 6,1162 юаня за долар днем раніше.

У ході торгів у Шанхаї юань дешевшав у вівторок на 1,99% з рівня попереднього закриття - до 6,3360 за долар, мінімуму з вересня 2012 року, в Гонконзі його курс впав на 2,3%.

Попередня девальвація в КНР була набагато масштабнішою - в 1994 році Пекін послабив юань на третину в рамках поступового переходу від планової економіки до ринкових механізмів.

Разом з тим аналітики вважають, що зроблені кроки свідчать про зростаючу стурбованість китайської влади темпами економічного зростання. Ослаблення курсу нацвалюти, зокрема, допоможе підтримати китайський експорт, який у липні впав на 8,3% в річному вираженні.

В оприлюдненому у вівторок повідомленні НБК зазначається, що середній курс юаня вже досить довго відхиляється від ринкового сприйняття і що настав час наблизити його до рівня, який ринок вважає доцільним.

"НБК спритно провів ослаблення юаня разом з переходом до визначення курсу з більш істотною участю ринкових механізмів", - прокоментував дії ЦБ професор Корнельського університету Есвар Прасад, який раніше відповідав за китайський напрям в МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: