Думка експерта: Українці почали остерігатись звернень за субсидіями

Вівторок, 23 червня 2015, 13:14

Українці повинні бути готовими довести права на субсидії, інакше доведеться повертати державі їх в подвійному розмірі.

Таку думку висловив партнер юридичної компанії Onstan Андрій Федчишин.

За словами юриста, багато наших громадян виявились просто не готовими до такого підходу держави і просто почали остерігатись звернень за субсидіями, побоюючись ще більших витрат за неправомірне користування ними. Особливо це стосується пенсіонерів і інвалідів, які змушені проходити нові кола випробувань при їх призначенні.

"В цьому контексті запровадження ВР законом № 2676 правил, що субсидії надаються безумовно усім непрацюючим пенсіонерам і інвалідам, які самі проживають, виглядає досить логічним і послідовним. Навіщо державі отримувати у таких громадян ще додатково якісь заяви і декларації, якщо держава сама знає інформацію про них", - вважає юрист.

Реклама:

Федчишин зазначає, що те, що закон передбачає подання додаткових довідок про доходи членів сім'ї, у випадку якщо до складу сім'ї таких громадян входять інші особи або якщо такі громадяни працюють, не повинно становити великих проблем. Все ж таки довідка про доходи від родичів не має бути великою справою.

Водночас основне навантаження після підписання президентом цього закону ляже на відповідні відомства, які призначають субсидії і вони можуть виявитись до цього просто не готовими. говорить експерт.

Простіше кажучи, органи соціального захисту ще не звикли діяти в зворотньому напрямку і за власною ініціативою призначати субсидії, а не навпаки.

"Тому зовсім не виключено, що велика кількість громадян можуть автоматично субсидії не отримати. Через це громадянам варто самостійно тримати на контролі цей процес і зайвий раз нагадувати про себе державі", - резюмував Федчишин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: