Думка експерта: За підсумками першого півріччя мінімум банків покажуть прибуток

П'ятниця, 12 червня 2015, 15:36

За підсумками першого півріччя кількість прибуткових банків знизиться через необхідність поповнювати резерви під проблемні кредити.

Таку думку висловив голова наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

"Зростання комісійних доходів, купівля активів проблемних банків з дисконтом, а також гра на курсових коливаннях стали ключовими джерелами прибутку фінансових установ у першому кварталі 2015 року. Втім, позитивний фінансовий результат навіть невеликої кількості банків за цей період - явище короткострокове", - вважає експерт.

Банкір повідомив, що основним чинником, що впливає на фінансовий результат, є отримання процентного і комісійного доходу за виданими кредитами, а також робота з кредитним портфелем.

Реклама:

"Адже якщо клієнт не в змозі погасити позику, доводиться збільшувати відрахування в резерви під такий кредит. Щоб знизити вплив фактора резервів на прибутковість - важливо вчасно почати працювати з позичальником, запропонувати йому необхідну програму реструктуризації, не допустити переходу кредиту з категорії полупроблемних в категорію проблемних", - упевнений Клименко.

На його думку, причина прогнозованої збитковості більшості банків у першому півріччі - у відрахуваннях в резерви.

"Фінустановам доводиться відраховувати все більше і більше коштів у резерви під полупроблемні і відверто проблемні кредити. Ситуація з платоспроможністю клієнтів в 2015 році залишається досить напруженою", - зазначив Клименко.

За словами експерта, щоб мінімізувати ризик збільшення проблемної заборгованості, в 2015 році банки будуть кредитувати точково, з ретельним аналізом бізнес-показників, застав і кредитної історії підприємств-позичальників.

"Банк не може і не повинен ставати магазином заставного майна, тим більше що ринок заставного майна в Україні практично не працює. Тому, враховуючи ризики, банки будуть вести обережну кредитну політику", - вважає банкір.

Він також додав, що серйозним чинником впливу на негативні баланси банків залишається портфель кримських позик і кредитів, виданих підприємствам, які сьогодні перебувають на окупованих територіях Донбасу.

"Поки ще не пізно вивести ці активи під позабалансовий портфель, розвантаживши таким чином фінансові показники банків. За 3-5 років з ними можна поступово розібратися, тому що у 70-80% позичальників з Криму і Донбасу є бажання далі обслуговувати заборгованість", - сказав експерт.

"Сьогодні ж таке рішення дозволило б вивільнити ліквідність для кредитування на мирних територіях", - резюмував Клименко.

Як повідомлялося, частка проблемних кредитів в українській банківській системі в січні-квітні збільшилася з 19% до 25,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: