НБУ вітає рішення Ради щодо неповернення вкладів достроково

Четвер, 14 травня 2015, 14:45

Нацбанк України вітає прийняття Верховною Радою проекту щодо умов повернення строкових депозитів.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку, пишуть "Українські новини".

Регулятор є одним з розробників документа і неодноразово наполягав на якнайшвидшому його прийнятті.

НБУ вважає, що закон дозволить знизити ризики банківської системи в результаті більш ефективного управління ліквідністю.

Реклама:

"Адже проблема дострокового зняття депозитів і незабезпеченості ресурсами банківських операцій є однією з основних причин низької ліквідності і неплатоспроможності банків. Це виникає через паніку клієнтів банків, які поспішають забрати свої вклади. Зате банки намагаються покрити дефіцит ресурсів борговими методом - за рахунок рефінансування, і великий тягар лягає на Національний банк України", - пояснює регулятор.

Законопроект складається в збереженні права вибору вкладником чітко визначеного типу договору вкладу з одного боку і наданні банкам правових важелів для встановлення балансу пасивів і активів банківських установ через врегульований механізм повернення строкових депозитів з іншого боку.

Зокрема, вносяться зміни до Цивільного кодексу і закон "Про цінні папери та фондовий ринок", згідно з якими клієнти банку мають право отримати вклади і нараховані за ним відсотки за строковими банківськими договорами по закінченні терміну дії договору.

За даним видом договору можливе повернення вкладнику вкладу на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, виключно у випадках, коли це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!