Думка експерта: Банкам необхідно зменшити депозитні ставки

Вівторок, 3 лютого 2015, 14:33

Високі ставки за вкладами не дозволяють фінустановам займатися кредитуванням.

Про це заявив глава наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

За його словами, ставки за депозитними вкладами фізосіб припинили зростання і почали знижуватися.

"Це - абсолютно очікувана реакція банкірів на ситуацію в країні. Високі ставки за вкладами не дозволяють фінустановам займатися кредитуванням. Так що час завищеної ціни термінових гривневих вкладів для фізичних осіб, схоже, закінчився", - сказав Клименко.

Реклама:

За словами банкіра, сьогодні банки пропонують депозити в гривні на термін 1-3 місяці за ставками на рівні 16-22% річних, а ось на півроку фізособи можуть розмістити кошти за ставкою 20-24% річних.

"Традиційно найвигідніші ставки - це вклади на термін 3-6 місяців. Вибираючи депозитну пропозицію, клієнту важливо розуміти, що надто завищені відсоткові ставки можуть привести його в банк із сумнівною репутацією і надійністю", - зазначив Клименко.

За його словами, ринкова позиція банку у формуванні процентних ставок сьогодні, як ніколи раніше, говорить про його здатність виконувати свої зобов'язання.

На думку банкіра, тенденція зниження депозитних ставок особливо помітна за вкладами у гривні, адже ставки за депозитами в доларах і євро банки зменшили ще в 2014 році.

"Банкам потрібно розгортати кредитну активність. Економіка країни гостро потребує доступних кредитних ресурсів. Зараз кредити для бізнесу коштують близько 22-28% річних у гривні. Це - дорого, не кожне підприємство зможе осилити таке навантаження", - вважає Клименко.

Банкір впевнений, що для зниження на 0,5-1,5% кредитних ставок банкам необхідно зменшити депозитні ставки.

"Процес уже запущений. Тому, цілком імовірно, що навесні 2015 кредити для бізнесу стануть більш доступними", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: