ЗМІ: банки Греції можуть залишитися без грошей

Середа, 18 лютого 2015, 11:01

Переговори між Грецією і міністрами фінансів єврозони провалилися.

Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на Reuters.

Після більш ніж шести годин переговорів у Брюсселі міністри не змогли запропонувати нічого, крім обіцянки продовжити обговорення.

Афіни відхилили пропозицію попросити про продовження на півроку діючої програми допомоги, назвавши умови "неприйнятними".

Реклама:

Голова Європейського стабілізаційного механізму Клаус Реглінг повідомив, що у фонду залишилося 14,6 млрд євро для Греції. Але щоб виплатити Греції ці гроші, потрібен запит Афін про продовження програми допомоги, пояснив він.

Раніше Греція пропонувала виділити їй бридж-кредит, поки ведуться переговори, проте кредитори відкинули цю ідею через відсутність політичних зобов'язань з боку позичальника.

Греція хоче знизити профіцит бюджету до 1,5%, а не до 3% ВВП, на яких наполягають кредитори. Уряд також просить про перепочинок на кілька місяців, щоб стимулювати економічне зростання.

Крім того, Афіни не влаштовують правила допомоги: виплати по кредиту ростуть у разі поліпшення ситуації в економіці.

Міністр фінансів Нідерландів Йерун Дейсселблум сказав, що у Афін є час до п'ятниці, щоб офіційно направити запит, інакше програма допомоги завершиться в кінці лютого.

У цьому випадку Греції та її банкам загрожує неминучий дефіцит ліквідності.

У середу ЄЦБ вирішить, чи продовжувати екстрене кредитування грецьких банків, які зіткнулися з відтоком грошей з депозитів зі швидкістю 2 млрд євро (2,27 млрд доларів) на тиждень, порахувала WSJ.

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс висловив упевненість, що угода на інших умовах буде досягнута протягом декількох днів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!