Росія звинуватила Білорусь у порушенні домовленостей Митного союзу

П'ятниця, 13 лютого 2015, 11:31

Ряд вимог Білорусі по ветеринарному контролю продукції з Росії не відповідає регламентам ЄАЕС.

Про це заявили в Россільгоспнагляді, передає "Інтерфакс".

"Введена з кінця січня вимога про переоформлення ветсертифікатів Митного союзу на ветсертификати Білорусі - це порушення досягнутих при створенні Митного союзу домовленостей, переоформлення ветеринарних сертифікатів не передбачено регламентами ТС", - заявив офіційний представник Россільгоспнагляду Олексій Алексєєнко.

"До речі, білоруська продукція до нас ввозиться за білоруським сертифікатами і по них же надходить у торгівлю", - додав він.

Реклама:

З 27 січня 2015 до російських товарів, що підлягають ветеринарному контролю, в Білорусі застосовуються додаткові вимоги.

Крім переоформлення ветсертифікатів, введені додаткові дозвільні документи, а також обов'язкове проведення фізичного контролю вантажів - огляд, контроль пакування, маркування та ін.

Значно розширено перелік продукції, яка в Білорусі піддається посиленому ветеринарному контролю.

За словами Алексеєнко, це не перший випадок ускладнення умов поставки російських товарів на білоруський ринок. Ці заходи в Россільгоспнагляді вважають надмірними.

"З моменту організації Митного союзу наші колеги з Білорусі застосовували ряд заходів у цьому напрямку, - сказав він. - Вони, зокрема, мали інститут спецімпортера риби, і тільки їм можна було продавати рибу з Росії. Наші калінінградські рибалки не раз скаржилися на це".

Алексєєнко також повідомив, що Россільгоспнагляд досі не отримав відповіді від білоруських колег на пропозицію про участь російських ветеринарів та фітосанітарії в контролі на зовнішньому кордоні ЄАЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!