Думка експерта: Нинішній податковий компроміс – це амністія для недобросовісних платників

Вівторок, 9 грудня 2014, 17:43 -

Податковий компроміс, до розгляду якого хочуть найближчим часом повернутися в парламенті, більше вигідний недобросовісним платникам податків.

Такої думки дотримується керуючий партнер юридичної компанії Prove Group Владислав Кочкаров.

Так, нагадує він, було зареєстровано два законопроекти з цього приводу, а саме - проект № 1071 депутата Олександра Долженкова і проект № 1071-1 групи депутатів на чолі з Оксаною Продан.

Проектом № 1071 пропонується встановити, що якщо протягом року, з моменту вступу в силу закону, податкові органи проведуть перевірку, встановлять порушення і донарахують податкові зобов'язання, то платник, визнавши такі порушення, сплачує 15% і звільняється від відповідальності. 85% держава прощає.

Реклама:

У свою чергу, проект № 1071-1 пропонує, що протягом 90 днів з моменту вступу в силу закону, платники податків можуть подати уточнюючі звіти, за податковими зобов'язаннями, які виникли до 1 квітня 2014 року, сплатити з донарахованих податків 5% і також будуть звільнені від відповідальності.

"Однак, запропоновані заходи скоріше схожі на податкову амністію, ніж на податковий компроміс", - наголошує юрист .

"По-перше, вони носять тимчасовий характер. По-друге, передбачають прощення податкових боргів не залежно від причин недоплати (помилка бухгалтерії або умисні махінації ), по-третє, дозволять короткочасно і частково наповнити бюджет", - відзначає керуючий партнер ЮК Prove Group.

За його словами, такий проект однозначно може бути вигідний конвертаційним центрам, які зможуть "обілити" свої компанії і уникнути відповідальності за злочини, які вони скоїли до цього моменту.

"Що стосується великих і відомих компаній, то навряд чи вони скористаються таким механізмом, адже потрібно буде визнати, що підприємства порушували податкове законодавство, а це суттєво вдарить по іміджу, особливо тих підприємств, які намагаються торгувати своїми акціями на міжнародних біржах", - вважає юрист.

Але найголовніше, підкреслює Кочкаров, що навіть якщо підприємства скористаються цим проектом, і між бізнесом та податковими органами буде досягнута деяка точка "обнулення", це не змінює ситуацію по суті.

"Підприємства після закінчення терміну застосування податкового компромісу знову почнуть всіма силами мінімізувати податкові зобов'язання та ухилятися від сплати", - упевнений він.

За його словами, зміни було б доречно проводити з урахуванням європейського досвіду, зокрема, впроваджуючи процедуру так званої медіації.

"Для цього необхідно підкоригувати запропоновані законопроекти і доповнити їх положеннями, про те, що проведення медіації є обов'язковою умовою досудового врегулювання податкового спору, без якого неможливо звернутися до суду", - зазначає юрист.

Таким чином, додає Кочкаров, держава не буде бездумно прощати всі минулі борги, а введе процедуру, при якій ще до звернення в суд податкові органи і платники податків зможуть прийти до компромісу про те, які суми зобов'язань повинні бути сплачені до бюджету у будь-якому разі, а які суми можуть вважатися погашеними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: