Проблеми Росії грають на руку споживачам США - ЗМІ

Середа, 17 грудня 2014, 18:28

Проблеми в російській економіці, у тому числі і падіння цін на нафту принесуть вигоду американським споживачам.

Про це пише The New York Times.

"Останні 24 години на світових фінансових ринках були жахливими, зокрема, для тих, хто працює в нафтовому бізнесі або має частку в російській економіці", - зазначає видання.

Через вільне падіння російського рубля, ЦБ РФ оголосив про екстрене збільшення процентної ставки до 17%.

Реклама:

Ідея полягала в тому, щоб зробити рубль більш привабливим, і таким чином запобігти відтоку капіталу, який тягнув російську валюту вниз.

Перші результати були багатообіцяючими - спостерігалося невелике зростання купівельної спроможності рубля. Однак це тривало не довго, зазначає видання.

Після падіння приблизно на 11% у понеділок, рубль знизився ще на 10% відносно долара у вівторок вранці.

На тлі колосального розпродажу російських облігацій великі інвестори висловили думку, що все це закінчиться плачевно. На думку інвесторів, ситуація, що склалася може обмежити здатність переміщати гроші за кордон або навіть призведе до дефолту Росії.

Головною причиною розпродажу є рекордне падіння цін на нафту. Також вплинули на ситуацію геополітична невизначеність і міжнародні санкції щодо РФ, які викликали побоювання в інвесторів, пише видання.

Водночас, NYT наголошує, що при цьому фондовий ринок США і Європи був відносно стабільним.

"Таке враження, що інвестори не помітили проблем Росії і падіння цін на нафту.  На тлі проблем в російській економіці, мало підстав вважати, що економіка Сполучених Штатів перебуває в небезпеці", - пише видання.

Як наголошується, падіння цін на нафту означає більш низький рівень інфляції. Крім цього, проблеми Росії можуть передвіщати геополітичну нестабільність.

"Все це робить казначейські облігації США більш привабливими", - зазначають в NYT.

Видання підкреслює, що падіння цін на нафту і привабливість казначейських облігацій принесуть вигоду американським споживачам. Падіння цін на нафту означає більш дешевий бензин і мазут, а попит на облігації буде означати більш низькі ставки іпотечного кредиту.

Європа, в свою чергу, втратить більше через глибокі торговельні зв'язки з Росією, але це тільки один пункт, у величезному списку економічних проблем Європи, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!