Дефіцит платіжного балансу зріс до 3,5 мільярда

Середа, 26 листопада 2014, 18:11

Дефіцит платіжного балансу України в жовтні 2014 року становив 3,515 мільярда доларів.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Формування дефіциту зведеного платіжного балансу призвело до скорочення резервних активів. Станом на 1 листопада 2014 року міжнародні резерви становили 12,6 млрд доларів, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 2,2 місяця", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, дефіцит торгівлі послугами в жовтні скоротився до 5 млн доларів, що зумовлено зниженням імпорту послуг на 9,5% порівняно з вереснем.

Реклама:

Скорочення імпорту послуг зумовлене зменшенням витрат за статтею "подорожі" через зниження реальної купівельної спроможності внаслідок девальвації гривні.

"Експорт послуг залишився на рівні вересня: зниження надходжень за статтею "подорожі" було компенсовано збільшенням надходжень за статтею "телекомунікаційні послуги", повідомляє прес-служба.

Також наголошується, що динаміка потоків за фінансовим та капітальним рахунком у жовтні 2014 року визначалась низькою інвестиційною привабливістю національнї економіки та посиленням девальваційних очікувань.

Дефіцит капітального та фінансового рахунку становив 2.9 млрд доларів насамперед через виплати за єврооблігаціями НАК "Нафтогаз".

Натомість за прямими іноземними інвестиціями зберігався чистий приплив коштів - 151 млн доларів. Приріст готівкової валюти поза банками збільшився порівняно з попередніми місяцями до 503 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!