"Укргазвидобування" має віддати оточенню Ставицького нафти і газу на 30 мільйонів

Четвер, 20 листопада 2014, 10:55

ПАТ "Укргазвидобування" зобов’язане передати ТОВ "Фаворит Систем" 94,56 млн кубометрів природного газу, 1149 тонн нафти і 9407,71 тонн газового конденсату.

Про це свідчить постанова Київського апеляційного суду від 17 жовтня, пишуть "Наші гроші".

"Укргазвидобування" має передати ці вуглеводні фірмі за договором про спільну діяльність, який вони уклали у травні 2004 року. За цим договором видобуті нафта, газ і конденсат є спільною частковою власністю сторін, що передаються у розпорядження оператора - ТОВ "Фаворит Систем".

Оскільки ПАТ "Укргазвидобування" передало видобуті у період з 06.12.2011 до 30.09.2012 корисні копалини не ТОВ "Фаворит Систем", а НАК "Нафтогаз України" - то фірма пішла в суд.

Реклама:

У 2013 році суд зобов’язав "Укргазвидобування" передати фірмі "Фаворит Систем" вищевказані обсяги газу та нафти, які за нинішніми розцінками можуть коштувати 30 млн доларів.

Як пише видання, наприкінці вересня цього року суд виніс роз’яснення по цьому рішенню. Він вказав, що "Укргазвидобування" має передати фірмі "Фаворит Систем" вуглеводні з ресурсу власного видобутку того року, в якому буде фактично виконане судове рішення.

"Укргазвидобування" заперечило проти такого роз’яснення, посилаючись на те, що договір про спільну діяльність припинив свою дію 13.05.2014. Крім того, роз’яснення суперечить, зокрема, закону про ринок природного газу, оскільки "Укргазвидобування", на відміну від приватної фірми, повинне щомісяця передавати видобуті копалини "Нафтогазу".

Відтак, усі видобуті у період з 06.12.2011 до 30.09.2012 вуглеводні знаходяться у "Нафтогазу", і "Укргазвидобування" фізично не може повернути їх фірмі, пише видання.

ТОВ "Фаворит Систем" заснували Сергій Пушкаренко і Павло Клещов. Останній є опосередкованим партнером батьків екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького. А Пушкаренко протягом 2009-2011 рр. був співзасновником вже ліквідованого ТОВ "Нафтаінвест 2009" разом з ТОВ "Київ Нафта", 30% у якому належали дружині міністра Олені Ставицькій.

Також Пушкаренко раніше очолював ТОВ "Будівельна компанія "Лібра", співвласником якого на той момент був батько міністра Анатолій Ставицький.

У 2012 році Клещова у складі засновників фірми "Фаворит Систем" змінив киянин Дмитро Журавель.

Нинішніми засновниками ТОВ "Фаворит Систем" є Дмитро Журавель (50%) і три компанії з Тортоли - "Верзай Лімітед", "Медіасерв Лтд" і "Рода Інвестментс Лтд".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!