Думка експерта: Україна, Росія і ЄС дали старт газовій кризі-2015

Субота, 1 листопада 2014, 14:33

Якщо після підписання компромісної угоди Україна, Росія та ЄС розійдуться по своїх офісах і впадуть у "зимову сплячку", то на Україну у березні 2015 року неминуче чекають нові газові проблеми.

Такої думки дотримується член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

За його словами, газовий компроміс був життєво-необхідним для України, але він все одно буде як вірус і надалі підточувати економіку України.

Експерт каже, що укладення угоди між Україною та Росією за посередництва ЄС вирішує три проблеми.

Реклама:

Перше - Україна взимку 2014-2015 років отримує гарантовані поставки газу. Друге - ЄС може не хвилюватися за зрив транзиту російського газу через Україну. Третє - "Газпром" отримує можливість продати Україні як мінімум додатково від 5 до 8 млрд куб м газу в залежності від погодних умов зими.

Корольчук стверджує, що у питанні ціни Україна нічого не виграла.

"Зниження ціни на газ із 385 доларів до рівня 378 доларів за тис куб м - це технічний момент, який регулюється формулою ціни на газ і ніяк не залежить від переговорів. Тому заслуги уряду, Міненерго чи "Нафтогазу" у цьому питанні немає. Україна не побачила ні обіцяну ціну 268,5 доларів, ні 326 доларів", - каже він.

За розрахунками експерта, це несуттєво відобразиться на платежах України за газ, але різниця у 7 доларів дозволяє Україні трохи зекономити. Так, у випадку купівлі 5 млрд куб м по ціні 378 доларів Україна заплатить на 35 млн доларів менше, ніж по ціні 385 доларів.

"Також Україна погодилася на знижку 100 доларів, яку запекло відкидала і заперечувала. Це стосується і пункту про передплату за газ, на який погодився "Нафтогаз", - додає він.

Експерт також зауважив, що перебільшувати значення цієї угоди не варто.

"Для України ця мирна газова угода більше нічого не дає. Адже коли сторони поставили підписи під угодою про розв'язання газової криза-2014, то автоматично Україна, Росія і ЄС дали старт газовій кризі-2015", - каже Корольчук.

"Вирішення проблеми, яка затягнулася на півроку (травень-жовтень), насправді лише поглиблює газове протистояння України та Росії. Тимчасова газова угода закладає наступні газові конфлікти між "Нафтогазом" і "Газпромом", - запевняє він.

За його словами, це очевидно, тому що Україна уже майже вичерпала фінансове терпіння і грошові ресурси, які надавали ЄС і європейські банківські установи. І це є найбільшою проблемою.

Крім цього, Корольчук сумнівається, що коли Україні потрібно буде повертатися за "круглий стіл" із Росією, до них приєднається ЄС. "Єврокомісія та її представник Гюнтер Етінгер коректно "дотерпіли" газові переговори України і Росії. І наразі планів повертатися до переговорів весною у них немає", - стверджує Корольчук.

Він наголошує: якщо після підписання компромісної угоди Україна, Росія та ЄС розійдуться по своїх офісах і впадуть у "зимову сплячку", то на Україну у березні 2015 року неминуче чекають нові газові проблеми. І для їх попередження переговорний процес повинен продовжитися, впевнений експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!