Словаччина запропонувала ЄС зупинити "Південний потік" заради України

Середа, 22 жовтня 2014, 09:01

Згода Євросоюзу на будівництво "Південного потоку" - трубопроводу по дну Чорного моря з РФ в обхід України, буде означати, що Брюссель не підтримує рух Києва до Заходу і не вважає Україну надійною транзитною державою. 

Про це сказав глава Словацького трубопровідного оператора Eustream, пише Рейтер.

Незважаючи на те, що на початку червня одна з країн - учасниць проекту "Південний потік" - Болгарія - зупинила роботу над будівництвом газопроводу до отримання дозволу Європейської комісії, "Газпром" не чекає перенесення термінів запуску труби і збирається подати перший газ до кінця 2015 року.

"Це сильно нашкодить Україні. Це заподіє величезні фінансові втрати, зруйнує вартість її газових активів - станового хребта її економіки, і сильно підірве її амбіції купувати газ також і на Заході", - сказав глава Eustream Томаш Маресек.

Реклама:

Він додав, що будівництво трансчорноморської труби потужністю 63 мільярди кубометрів знизить рівень енергобезпеки Європи, так як газотранспортна система України потужністю 140 мільярдів кубометрів газу буде замінена меншою ємністю "Південного потоку".

"Я переконаний, що "Газпром" - надійний постачальник газу до Європи, і залишиться таким в майбутньому", - сказав Маресек.

На його думку, ніяких заперечень не може бути проти "Південного потоку", якщо він не стане заміною існуючих маршрутів експорту газу, а буде використаний для додаткових поставок палива.

Як відомо, у серпні Болгарія зупинила всі роботи зі спорудження газопроводу "Південний потік" через невідповідність законам ЄС.

Крім того, Словаччина розгляне можливість збільшення обсягів реверсу природного газу до України.

Нагадаємо, що 2 вересня близько 13.45 офіційно було відкрито газогон "Вояни-Ужгород", який транспортуватиме газ зі Словаччини до України.

Раніше повідомлялося, що поставки природного газу в Україну зі Словаччини 20 жовтня досягли рекордного значення у 27,6 млн кубометрів на добу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: