Еттінгер: ціна на російський газ стала політичним інструментом

Четвер, 16 жовтня 2014, 16:11

Газова суперечка Росії та України зрозуміла щодо кількості неоплаченого Києвом газу, але немає ясності з ціною на газ.

Про це заявив заступник голови Єврокомісії та член Єврокомісії з енергетики Гюнтер Еттінгер в четвер на прес-конференції в Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

Нагадавши історію ціни на газ для України при президенті Януковичі, він зазначив, що контрактна ціна, за якою Росія хотіла б продавати газ українським партнерам, становить 485 доларів за 1 тисячу кубометрів, що значно вище ціни в Митному союзі.

"Це показує, що ціна на газ, його ринок стали політичним інструментом. Особливо ціна", - сказав Еттінгер.

Реклама:

Стосовно "зимового пакету" поставок газу, про який домовляються сторони, повідомив єврокомісар, пропонується на період з жовтня 2014 року по березень 2015 року ввести "прийнятну для всіх сторін ціну в 385 доларів".

Україна повинна купити 4 млрд кубометрів газу за фіксованою ціною. Еттінгер також нагадав про необхідність виплати Україною декількома траншами мінімального боргу за газ в 3,1 млрд доларів в рамках домовленостей щодо "зимового пакету".

"Ця сума повинна бути виплачена Україною, і це не послабить її аргументів під час захисту в Стокгольмі", - уточнив заступник голови Єврокомісії.

Еттінгер відзначає, що з моменту припинення поставок газу Росією до України 16 червня транзит російського газу через територію України до ЄС не постраждав, однак виключати можливість виникнення проблем можна.

"З того моменту транзит газу через Україну не постраждав, але зима наближається", - сказав він на прес-конференції в Брюсселі в четвер.

Комісар зазначив, що в разі збереження нинішньої ситуації Єврокомісія не виключає того, що Україна не зможе виконувати свої транзитні зобов'язання.

"Україна, ми не очікуємо цього, але це може статися, не зможе відповідати її транзитним зобов'язаннями", - сказав Еттінгер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!