Польські шахтарі не пускають в країну вугілля з Росії

Середа, 24 вересня 2014, 13:15

Більше 200 польських шахтарів заблокували потяги з російським вугіллям на прикордонному переході на півночі Польщі в знак протесту проти імпорту дешевого російського вугілля в нелегкий час для місцевих вугільників.

Про це повідомили в середу керівники профспілки шахтарів, пише Рейтер.

Польща, яка отримує з вугілля близько 90% електроенергії, випустила 76,5 мільйона тонн вугілля в 2013 році, експортувала 10,6 мільйона тонн, але в той же час імпортувала 10,8 мільйона тонн, в основному з Росії та Чехії.

Імпортне вугілля виявляється дешевше, ніж продукція найбільших вугільних компаній Польщі, таких як Kompania Weglowa або JSW.

Реклама:

Зіткнувшись з високими витратами на виробництво й оплату праці, а також з падінням цін і попиту, польські шахти зазнають збитків.

"Зараз близько 80% тендерів на поставку вугілля на електростанції, що фінансуються з державного бюджету, виграють постачальники імпортного вугілля, тому що вони пропонують демпінгові ціни", - сказав Ярослав Гжешік, лідер профспілки Solidarity.

Домінік Коложе, який очолює підрозділ профспілки Solidarity в багатому вугіллям регіоні Slasko-Dabrowskie, сказав Рейтер, що шахтарі можуть блокувати прохід Бранево-Маманово доти, поки представник уряду не приїде, щоб вислухати їхні вимоги.

Раніше цього року Польща повідомила, що розглядає можливість санкцій щодо імпорту російського вугілля. У Європейському союзі Польща є одним із затятих прихильників більш жорстких санкцій щодо Росії з приводу конфлікту в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: