ІТ-експортери вимагають припинити махінації з курсом долара

Вівторок, 23 вересня 2014, 20:27

ІТ-експортери вимагають припинити махінації з курсом долара при обов’язковому продажу валютної виручки.

Про це йдеться в прес-релізі Асоціації "ІТ України".

Як наголошується, багато ІТ-компаній зіткнулися з фактами продажу банками отриманої за експортними контрактами валютної виручки за курсом, який відрізняється від міжбанківського.

За даними компаній банки занижують курс долара на 1-1,5 гривні щодо міжбанківського курсу продажу валюти.

Реклама:

"Аргументацією таких дій з боку банків виступає якась "усна вказівка" НБУ про необхідність продажу валюти в рамках "валютного коридору", - йдеться в прес-релізі.

У той же час, ця валюта потім продається на міжбанківському ринку за більш реальним курсом.

Також наголошується, що місяцем раніше заступник Глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків презентував ряд дерегуляційних реформ для розвитку ІТ галузі, що включали зокрема і лібералізацію зовнішньоекономічної діяльності та форм банківських розрахунків.

"У разі якщо така вказівка ​​НБУ дійсно є - то це пряма шкода економіці і поле для створення корупційних схем. Якщо ж банки безпідставно звинувачують НБУ - то НБУ повинен розібратися, терміново видати відповідний лист і спростувати дані чутки", - заявив директор Асоціації "ІТ Україна" Віктор Валєєв.

За його словами, боротьба за курсову стабільність за рахунок експортерів призведе до прямо зворотного ефекту в найкоротші терміни.

"Організація направила відповідне звернення до НБУ, профільних комітетів парламенту і об'єднання учасників банківського ринку", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що обсяг ІТ експорту з України в 2013 році оцінювався в 1,8 млрд доларів. Цього року зростання галузі скоротилося в п'ять разів, а багато ІТ компанії були змушені закритися через бойові дій і політичну нестабільність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!