Уряд пропонує свій варіант фінансової автономії для місцевих бюджетів

П'ятниця, 8 серпня 2014, 19:47

8 серпня у Верховній раді зареєстровано проект Закону "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" щодо  бюджетної децентралізації.

Кабінет Міністрів звернувся до Парламенту з проханням розглянути законопроект, який зареєстровано під номером 4435а, вже наступного тижня під час пленарних засідань, йдеться у прес-релізі міністерства фінансів.

Як зазначається, основні напрями змін до бюджетного законодавства передбачають визначення нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин.

Нову модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин було розроблено з урахуванням досвіду зарубіжних країн.

Реклама:

Зокрема, у ході підготовки проекту Закону були досліджені позитивні здобутки бюджетних реформ у Польщі та Німеччині щодо  фінансового забезпечення соціально-культурної сфери, побудови трансферної політики, організації міжбюджетних відносин та механізмів бюджетного вирівнювання.

Прийняття проекту Закону дасть змогу реалізувати політику  децентралізації повноважень та фінансів, а також зміцнити матеріальну та фінансову основи місцевого самоврядування та надати місцевим бюджетам бюджетну автономію та фінансову самостійність.

Запропоновані зміни передбачають встановити новий механізм бюджетного вирівнювання. Разом з тим, нові зміни дозволять зацікавити громади до об’єднання та формування спроможних територіальних громад.

Розробники пропонують спростити процедуру надання місцевих гарантій та здійснення  запозичень від міжнародних фінансових організацій,посилити відповідальність галузевих міністерств за реалізацію державної політики у відповідній галузі та ефективність використання бюджетних  коштів.

Також пропонується, удосконалити казначейське обслуговування бюджетних коштів та надати можливість місцевим бюджетам переходу на банківську форму обслуговування коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів та власних надходжень бюджетних установ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!