Росія скорочує бюджетні кошти на розвідку газу і нафти

Вівторок, 15 липня 2014, 09:31

Мінприроди РФ вирішило географічно перегрупувати державне фінансування розвідки нафти і газу.

Про це "Известиям" заявив глава Мінприроди Сергій Донський.

Як наголошується, якщо раніше гроші на ці цілі розподілялися приблизно пропорційно по основних нафтогазоносних регіонах країни, то починаючи з 2014 року держфінансування поділять між ділянками надр п'яти основних перспективних нафтогазоносних зон в Західному і Східному Сибіру, а також в Прикаспійському регіоні.

За словами Донського, цього року на пошук вуглеводнів з бюджету в цих зонах виділять 16,4 млрд рублів. На вивчення інших регіонів державні кошти будуть істотно скорочені, такі роботи віддадуть на відкуп самим надрокористувачам.

Реклама:

Минулого тижня в ході засідання уряду, присвяченого відтворенню мінерально-сировинної бази країни, Донський зазначив, що 85% видобутку нафти і газу в Росії ведеться всього на 10% великих і унікальних родовищ, запаси яких неминуче виснажуються.

"І без нових великих відкриттів через 30 років країна зіткнеться з неминучим падінням видобутку нафти, слідом за яким послідує і скорочення доходів бюджету від податкових надходжень", - зазначив він.

За словами Донського, ситуацію можна виправити, якщо раціонально розподілити бюджетні кошти на такий ризикований вид діяльності, як геологорозвідка, адже далеко не кожна нова розвідувальна свердловина або тисячі кілометрів сейсморозвідки обертаються відкриттям нового джерела нафти або газу.

Крім того, міністр виступає за надання можливості нафтовикам збільшити їх власні вкладення в пошук нових запасів вуглеводнів шляхом введення відрахувань з ПВКК на геолого-розвідувальні роботи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!