Думка експерта: Формувати резерви під кримський кредитний портфель треба на особливих умовах

Середа, 4 червня 2014, 18:37

Національному банку варто тимчасово ввести окремий підхід до формування резервів по позичальникам з Криму, наприклад, дозволивши залишити їх на докризовому рівні.

Таку думку висловив голова наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

За його словами, події в Криму завдали як безпосередній, так і непрямий збиток банківській системі країни. При цьому непрямі збитки, можливо, виявляться набагато істотніше прямих втрат і відчуватися вони будуть ще не один рік.

"Частка активів українських банків в Криму становить 1,7% всіх активів банківської системи, це близько 20 млрд гривень. Частка вкладів становить 3,5%, у кількісному вираженні - ті ж 20 млрд гривень", - зазначає Клименко.

Реклама:

"У позичальників проблеми з веденням господарської діяльності - недотримання контрактів, порушена логістика, втрачені ринки збуту, що призвело до спаду виробництва і, як результат, відсутності генерації прибутку. Це, в свою чергу, вплинуло на фінансову дисципліну позичальників з обслуговування своїх боргів", - заявив банкір.

Крім того, додає він, у зв'язку із забороною діяльності українських банків на окупованій території Криму виникли проблеми з технічною підтримкою клієнтів - територіальна віддаленість клієнтів від банку і проблеми з перетином кордону, відсутність можливості переказу коштів для погашення зобов'язань.

Також виникли проблеми із судовою та виконавчою системою, проблеми зі зміною реєстрів прав власності та реєстрів обтяження.

"На даний момент, основний документ, що регламентує роботу наших банків з кримськими клієнтами - це постанова НБУ №260, яка, по суті, заборонила як функціонування регіональних підрозділів українських банків у Криму, так і взаємодію з іншими банками і фінансовими установами Криму", - вважає Клименко.

"Банки переводять кримську філіальну мережу в довколишні області і виконують свої зобов'язання перед кримськими клієнтами з виплати депозитів. Водночас, існує вельми низька ймовірність того, що позики кримських позичальників незабаром будуть погашені. На тлі погіршення макроекономічної ситуації і зниження платоспроможності населення, це призведе до погіршення якості кредитних портфелів банків", - говорить банкір.

За його словами, зараз в країні склався правовий вакуум у питанні врегулювання відносин банків і кримських позичальників.

"Вкрай бажано, щоб банки мали чіткі і зрозумілі інструкції своїх подальших дій і розуміли підтримку держави", - зазначає глава наглядової ради "Укрінбанку".

Зокрема, від НБУ банки очікують оперативних заходів та підтримки за прикладом Агентств страхування внесків РФ, який анонсував свою майбутню роботу з кримськими вкладниками, порядок повернення депозитів, нехай і в обмеженій сумі.

Крім того, одне з гострих питань - це формування резервів під активні операції по позичальниках Криму.

"Згідно з нормативними вимогами регулятора, банки змушені будуть підвищувати ризикованість даних вкладень і доформувати резерви на всю суму кредитів. Як наслідок, можливі значні збитки з їх негативним впливом на капітал і порушення економічних нормативів для багатьох банків", - підсумував банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: