Раді знову пропонують корпоратизувати Аграрний фонд

Вівторок, 6 травня 2014, 17:30

У Верховній раді зареєстровано черговий законопроект, що передбачає корпоратизацію Аграрного фонду.

Відповідний документ № 4787 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Аграрного фонду" 28 квітня зареєстрував нардеп Сергій Лабазюк (депутатська група "Суверенна європейська Україна").

Законопроектом, зокрема, пропонується перетворити Аграрний фонд з бюджетної організації в публічне акціонерне товариство (ПАТ), яке не підлягає приватизації. 

Управління корпоративними правами, що належать державі у статутному капіталі АФ, нардеп пропонує покласти на уповноважений Кабінетом міністрів орган виконавчої влади. 

Реклама:

Документ також передбачає можливість надання Аграрному фонду державних позик, необхідних для здійснення інтервенцій.

При цьому, як зазначається в документі, такі дотації в розмірі не менше 40% від суми повинні бути перераховані на рахунок фонду до початку маркетингового періоду звітного бюджетного року.

Крім цього, автор пропонує дозволити АФ самостійно здійснювати закупівлю послуг, пов'язаних з комплексом заходів із зберігання, перевезення, переробки та страхування об'єктів державного цінового регулювання. Чинне законодавство передбачає, що закупівля таких послуг здійснюється у порядку, встановленому Кабміном.

Так само пропонується надати АФ право самостійно здійснювати експорт продукції, без окремого рішення Кабінету міністрів, як це передбачає чинний закон.  

Також установі пропонується надати можливість без згоди уряду реалізовувати продукцію у разі її накопичення в обсягах, більших за встановлені.

Як відомо, у квітні 2013 року Кабінет міністрів прийняв рішення про перетворення бюджетної організації Аграрний фонд у ПАТ "Аграрний фонд" і постановив сформувати з державних облігацій капітал фонду в розмірі 5 млрд гривень.

Після цього нардеп Олег Царьов зареєстрував у Верховній раді законопроект, який підтверджує це перетворення, проте 10 жовтня 2013 року Верховна рада відправила на повторне перше читання проект закону, яким передбачалося створення публічного акціонерного товариства "Аграрний фонд".

В уряді неодноразово наголошували на необхідності прийняття цього документу. Так, представники минулого уряду вели переговори з депутатами щодо схвалення змін, але на порядок денний законопроект так і не був винесений.

Нагадаємо, Аграрний фонд був створений в 2005 році як державний регулятор цінової політики в агропромисловому секторі.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: