Європейський центробанк вивів з Росії 220 мільярдів доларів

Понеділок, 12 травня 2014, 09:44

Відтік капіталу з Росії, що впливає на можливості Європейського центробанку (ЄЦБ) керувати грошовим ринком в ЄС, з початку української кризи cтановов 220 млрд доларів.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на повідомлення голови ЄЦБ Маріо Драгі.

Як повідомляється, ця цифра в чотири рази більше оцінок нетто-відтоку банку Росії в 55 млрд за перший квартал 2014 року, але може грунтуватися на реальних спостереженнях ЄЦБ.

Хоча аналітики не виключають, що Драгі помилився, перші оцінки платіжного балансу РФ, можливо, не відображають масштабу перетоків російського капіталу у світі.

Реклама:

Оцінку відтоку капіталу з Росії з початку української кризи в 160 млрд євро (близько 220 млрд доларів) Драгі дав у ході відповіді на питання на прес-конференції ЄЦБ увечері 8 травня.

Глава ЄЦБ коментував майбутню публікацію квітневого бюлетеня грошових індикаторів ЄС і країн єврозони і прямо послався збільшення відтоку капіталу з Росії як причину зрослої волатильності M3 (цей грошовий агрегат в США та ЄС популярний для оцінки динаміки грошової маси, оскільки враховує частину ефекту від операцій центробанків з держборгом).

Звідки взялася цифра Драгі не пояснив.

За оцінками ЦБ, чистий відтік капіталу з Росії за перший квартал 2014 становив 55 млрд доларів.

Звичайно, Драгі міг мати на увазі брутто-приплив з Росії, але і в цьому випадку показник значно перевищує звичайне значення в 120 млрд доларів.

Такий стрибок міг забезпечити тільки чистий експорт капіталу з РФ в країни ЄС, так як істотного зростання товарного експорту не було.

Незважаючи на фантастичність оцінки, вона, ймовірно, заснована на реальних спостереженнях, хоча повноцінного пояснення їй аналітики в РФ не знаходять.

Якщо додати до 55 млрд доларів "замаскований" компонент відтоку капіталу - валютні коррахунки комерційних банків у ЦБ та операції з валютних свопів, - вона збільшиться до 68 млрд доларів за квартал (15% ВВП), вказують у ЦМАКП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!