20% сільськогосподарських угідь можуть залишитися незасіяними

Понеділок, 17 березня 2014, 20:53

20% сільськогосподарських угідь України можуть залишитися незасіяними.

Про це йдеться в прес-релізі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Як зазначається, станом на 13 березня засіяно 306 тисяч га земель під зерновими та зернобобовими культурами, в основному на півдні та сході України, що становить 11% від очікуваних посівних площ. 

"Збитковість більшості агрокультур минулого року та відсутність будь-якого фінансування у зв’язку зі складною економічною та політичною ситуацією в Україні можуть призвести до суттєвих втрат врожаю зернових та олійних культур у 2014 році", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Також зазначається, що ситуація ускладнюється нетиповими погодними умовами, а саме повною відсутністю снігового покрову в більшості регіонів, а з ним і вологи у верхньому шарі ґрунту, та необхідністю в надзвичайно короткі терміни проводити весняно-польові роботи, що є вкрай складним завданням, враховуючи матеріально-технічне становище більшості господарств.

Так, за словами президента асоціації Алекса Ліссітси, до 20% сільськогосподарських земель аграрії не зможуть засіяти, що призведе до втрати 11,1 млн тонн врожаю або 25,1 млрд гривень.

На його думку, необхідно провести термінові зустрічі з фінансовими установами щодо розблокування фінансування галузі із метою підтримки дрібного та середнього агровиробника.

Інакше, за його словами, аграрний сектор не зможе закінчити 2014 рік без суттєвих втрат.

"Ми звертаємось до уряду та парламенту України з проханням  якнайшвидше  вирішити зазначені питання та закликаємо парламентарів у цей важкий для країни час зробити все для термінового розв’язання  проблем аграрного сектору. Оскільки нехтування даними проблемами може спричинити в країні ще одну кризу - продовольчу", - наголосив Ліссітса.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: