"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Плани ЄС ставлять під загрозу поставки 40% експорту української кукурудзи

Вівторок, 7 листопада 2017, 14:50

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" висловила стурбованість намірами Євросоюзу заборонити використання гліфосату в країнах ЄС.

Про це йдеться у повідомленні клубу.

Ця хімічна сполука використовується для боротьби з бур'янами, особливо багаторічними, займає серед гербіцидів перше місце в світі по виробництву. В основному, гліфосат застосовується при вирощуванні кукурудзи та соняшнику.

40% українського експорту кукурудзи вивозиться в країни ЄС.

Реклама:

"Від імені українських агровиробників висловлюємо свою стурбованість разом з виробниками Аргентини, Бразилії, США і європейськими фермерами щодо можливої ​​заборони гліфосату в країнах ЄС. Українські фермери широко і успішно використовують діючу речовину гліфосат у своїй діяльності", - зазначено в листі-зверненні асоціації.

УКАБ проінформований про перегляд реєстрації гліфосату ЄС і підкреслює важливість позитивного рішення щодо цього.

"Його використання є життєво важливим для забезпечення харчовими продуктами людства. Гліфосат дозволив зробити революційний крок в обробці грунту без оранки, що економить час, захищає грунтові води і запобігає ерозії", - йдеться в повідомленні.

"Використовуючи гліфосат, аграрії використовують менше палива в порівнянні з традиційною технологією, і тим самим виділяють в атмосферу менше вуглекислого газу", - вказують у асоціації.

На думку УКАБ, зараз не існує еквівалентної альтернативи гліфосату, тому його заборона матиме негативні наслідки не тільки для фермерів ЄС, а й для українського сільського господарства.

"На наш погляд, заборона гліфосату поверне фермерів до нестабільних методів ведення сільського господарства і призведе до створення чорного ринку пестицидів з цією діючою речовиною, оскільки гліфосат продовжать виробляти в третіх країнах", - вважають в асоціації.

З відповідним листом УКАБ звернувся до глави Представництва ЄС в Україні Хьюґа Мінгареллі.

"Заборона використання гліфосату в країнах ЄС може поставити під загрозу діючі торговельні угоди України, тому асоціація висловлює надію, що гліфосат незабаром буде перереєстровано в ЄС", - заявили в УКАБ.

Як повідомлялося, експорт сільськогосподарської продукції за січень-вересень 2017 року збільшився на 24,3%, порівняно з відповідним періодом 2016 року, і становив 13,07 млрд доларів, або 41,7% від загального експорту України.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: