Україна повинна виплатити за зовнішніми зобов'язаннями понад 7 мільярдів

Вівторок, 18 лютого 2014, 18:11

Україна в поточному році повинна виплатити за зовнішніми позиками, включаючи зобов'язаннями Нацбанку перед Міжнародним валютним фондом 7,9 мільярда.

Про це повідомляється в проспекті євробондів України, передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з документом, сума виплат за зобов'язаннями Міністерства фінансів становить 5,874 млрд доларів, в тому числі перед МВФ - 2,881 млрд доларів. Крім цього, Нацбанк повинен виплатити МВФ 1,134 млрд доларів.

Обсяг зовнішніх виплат в 2015 році оцінюється в 7,699 млрд доларів. У тому числі зобов'язання Мінфіну становлять 7,54 млрд доларів, у тому числі 974 млн доларів перед МВФ і 3 млрд доларів у рамках погашення першого траншу євробондів, викуплених РФ.

Реклама:

У 2016 році Україна має виплатити 4,34 млрд доларів, з яких 4,339 млрд доларів - зобов'язання Мінфіну. Крім того, 0,1 млн доларів становлять зобов'язання перед МВФ Нацбанку України.

У проспекті емісії також наголошується, що подальше залучення Україною фінансування з боку Росії з поточних умов сприяє накопиченню в 2015 році значного обсягу зовнішніх виплат - близько 15 млрд доларів.

"З урахуванням цього існує значний ризик, що Україні не вдасться залучити необхідне фінансування ні на зовнішньому, ні внутрішньому ринках. Відповідно, можливості України рефінансувати свої зовнішні зобов'язання будуть залежати від відносин з РФ і її бажання рефінансувати можливі борги", - йдеться у проспекті емісії.

При цьому в документі відзначається відсутність впевненості в готовності Росії рефінансувати українські позики. У зв'язку з цим Україна може виявитися не в змозі обслуговувати зовнішні зобов'язання.

Водночас "будь який дефолт України за зовнішніми позиками матиме серйозні наслідки для економіки країни, включаючи значну девальвацію гривні", - йдеться в проспекті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!