Експорт сухого молока скоротився вдвічі

Четвер, 23 січня 2014, 20:10

За січень-листопад 2013 року, Україна експортувала 12,7 тисяч тонн сухого молока, що в два рази менше аналогічних показників попереднього року.

Про це йдеться в прес-релізі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

За даними Держстату, за 11 місяців минулого року у вартісному вираженні було експортовано сухого молока на суму 50,8 млн доларів.

Для порівняння, за аналогічний період 2012 року експорт сухого молока становив 71,8 млн доларів. У 2013 році в Україні спостерігалося також скорочення імпорту сухого молока. За період з січня по листопад включно було ввезено на 30% менше сухого молока, ніж за аналогічний період 2012 року, а саме - 3,1 тисяч тонн.

Реклама:

"Причиною зменшення експорту сухого молока стало скорочення його виробництва в Україні, зростання його собівартості внаслідок підвищення закупівельних цін на молоко під впливом конкуренції при закупівлях сирого молока на вітчизняному ринку", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Також наголошується, що за січень-листопад 2013 року в Україні було вироблено 55,3 тисяч тонн сухого молока, що на 6% менше аналогічних показників попереднього року.

"Зменшення виробництва сухого молока в значній мірі пов'язане зі скороченням надходження на переробку молока від господарств населення", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.

За її словами, дефіцит сировинного молока сприяє зростанню попиту на сухе молоко, особливо в зимовий період.

"Слід зазначити, що світовий попит на сухе молоко також підвищується, це відбувається, більшою мірою, за рахунок зростання використання сухого молока в Китаї", - додала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: