У Клименка хочуть підвищити держмита і прив'язати їх до "мінімалки"

Субота, 7 вересня 2013, 15:55

Міністерство доходів і зборів пропонує прив'язати держмита до мінімальної заробітної плати (МЗП) і поступово підвищувати їх разом зі зростанням останньої.

Про це йдеться в законопроекті, оприлюдненому міністерством у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Агентство нагадує, що сьогодні держмита прив'язані до мінімального неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (нмдг), розмір якого в останні роки незмінний - 17 грн.

Відповідно до законопроекту, як перерахунок запропоновано співвідношення 1 нмдг = 1,5% мзп, тоді як реально з 1 січня 1,5% мзп становить 17,2 грн., а з 1 грудня цього року - 18,27 грн.

Реклама:

Міндоходів також пропонує істотніше підвищити окремі держмита, зокрема, найпоширеніші: за завірення копій документів та витягів з них і за засвідчення справжності кожного підпису на документах.

Якщо сьогодні вони становлять, відповідно, 0,01 нмдг за сторінку і 0,02 нмдг за кожен документ, то в законопроекті їх новий розмір визначено в 0,05% мзп, тобто, збільшується з 17 коп. і 34 коп. до 57 коп.

До значного збільшення доходів можуть принести також пропоновані нові розміри держмита за реєстрацію випусків цінних паперів (крім державних і муніципальних облігацій).

Якщо сьогодні держмито дорівнює 0,1% номінальної вартості випуску , але не більше 50 мзп (що відповідає емісії в 57,35 млн. грн.), то законопроект не обмежує її верхню межу і для приватних розміщень її збільшено до 0,2%.

На початку поточного року такий самий законопроект розробив Мінфін, однак він не був ухвалений, а потім повноваження з розробки таких документів перейшли до Міндоходів.

Згідно з іншим законопроектом, оприлюдненим у п'ятницю, Міндоходів пропонує закріпити розподіл держмита між загальним і спеціальним фондами держбюджету.

Зокрема, до загального фонду надходитимуть кошти за реєстрацію права власності на нерухомість, придбання вексельних бланків, видачу патентів і свідоцтв, оформлення та видачу паспортів та віз.

Згідно з урядовими документами до проекту держбюджету-2013, Кабмін очікує у 2013 році надходження держмита на суму 345,89 млн. грн., зокрема до держбюджету - 248,2 млн. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!