Представник України у МС каже, що угода з ЄС не означає інтеграцію

Неділя, 28 липня 2013, 10:11

Угода про асоціацію з ЄС - у разі, якщо вона буде підписана - не наближає Україну до перспективи членства у ЄС.

Про це заявив представник України в Євразійській економічній комісії, що є виконавчим органом Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, Віктор Суслов, передає "Радіо Свобода".

"Я можу цілком офіційно послатися на осіб, які брали участь у переговорах щодо підготовки проекту угоди про асоціацію: вони багато разів від імені України ставили питання, щоб в угоді прописати хоча б перспективу членства України у ЄС, і офіційно було відмовлено. Тому мова не йде про інтеграцію у ЄС чи про якусь європейську інтеграцію - мова йде зовсім про іншу інтеграцію", - сказав Суслов.

Він зазначив, що з огляду на те, що ЄС має понад 20 угод щодо зон вільної торгівлі з іншими країнами і вони не пов’язані з перспективою членства цих країн у Євросоюзі, то Україна потрапляє у схожу, але гіршу ситуацію.

Реклама:

"Якщо подивитися ідеологічно: як визначали місце Україні після розпаду СРСР, наприклад, Маргарет Тетчер або Збігнєв Бжезинський? Всюди йдеться про одне: місце України - це буферна зона. Тож якщо аналізувати з такої глобальної точки зору, що ми можемо підписати, - ми можемо підписати угоду про інтеграцію України фактично у буферну зону між ЄС і Митним союзом", - відмітив Суслов.

За його словами, така зона не буде стійкою, не буде привабливим місцем для інвестицій і, звісно, вона створить додаткові проблеми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: