Ахметов домовився з канадською Black Iron про залізнорудні активи

Вівторок, 23 липня 2013, 17:45

Metinvest B.V українського олігарха Ріната Ахметова домовилася з канадською гірничорудною компанією Black Iron Inc. про здійснення інвестицій у Black Iron Ltd, яка є дочірньою компанією Black Iron і володіє залізорудними активами в Україні.

Про це йдеться у повідомленні компанії, передає "Інтерфакс-Україна".

Як зазначається, у результаті угоди компанія може стати одним із найбільших інвесторів проектів Black Iron із розвитку Шимановського та Зеленівського родовищ, розташованих у Кривому Розі (Дніпропетровська область).

При цьому прес-служба зазначає, що реалізація домовленості між "Метінвестом" і Black Iron вимагає від групи первинних інвестицій у Black Iron (Cyprus) у розмірі 20 млн доларів для фінансування проектів, з можливим збільшенням у процесі будівництва до 536 млн доларів.

Реклама:

Інвестиції "Метінвесту" буде структуровано в такому порядку: за умови отримання усіх необхідних дозволів "Метінвест" за 20 млн доларів придбає у власність частку в компанії Black Iron (Cyprus) Ltd, що одноосібно володіє двома українськими компаніями, - ТОВ "Шимановське Стіл" і ТОВ "Зеленівське Стіл", що забезпечить "Метінвесту" 49% в акціонерному капіталі Black Iron (Cyprus) Ltd.

Ця операція не передбачає збільшення акціонерного капіталу Black Iron Inc - Black Iron залишається оператором і девелопером обох проектів.

"Метінвест" і Black Iron матимуть право брати участь у фінансуванні проектів пропорційно їхнім часткам у Black Iron (Cyprus) Ltd, або, у разі відмови від участі у фінансуванні, зменшити свою частку в Black Iron (Cyprus) Ltd.

Виходячи з визначених у ТЕО (розміщеному в SEDAR у грудні 2012 року) загальних капітальних інвестицій у розмірі 1,094 млрд доларів, і припускаючи, що реалізація проекту повністю фінансуватиметься за рахунок випуску додаткових акцій Black Iron (Cyprus) Ltd, майбутній внесок "Метінвесту" в розвиток проекту Шимановського родовища може зрости до 536 млн доларів (тобто 49% від 1,094 млрд доларів). Домовленість містить суворі умови зменшення часток учасників, розроблені для стимулювання останніх до довгострокової участі в подальшому фінансуванні проектів.

На додачу до придбання частки в Black Iron (Cyprus) Ltd "Метінвест" також отримує невідчужуваний опціон на викуп у Black Iron додаткових акцій Black Iron (Cyprus) Ltd з метою збільшення власної частки до 51%.

Цей опціон може бути реалізований після досягнення проектом планованої потужності 9,2 млн тонн концентрату в річному виразі впродовж трьох місяців поспіль і буде чинний протягом одного року. Ціна реалізації опціону становитиме 30-відсоткову премію до справедливої вартості пакета акцій, що викуповується, визначеної відповідно до незалежної оцінки.

Планується використовувати всі надходження від продажу часток у Black Iron (Cyprus) Ltd "Метінвесту" на розвиток проекту Шимановського родовища й на загальновиробничі цілі.

Угоду буде укладено за умови отримання всіх необхідних регуляторних дозволів, зокрема дозволу Антимонопольного комітету України, наголошується в прес-релізі.

При цьому прес-служба зазначає, що співпраця з "Метінвестом" дасть змогу Black Iron отримати необхідну синергію для успішної реалізації проекту, який залучить в Україну найбільші стратегічні іноземні інвестиції.

"Розвиток Шимановського родовища є істотною інвестицією в українську економіку. Це дасть можливість збільшити зайнятість і розвинути інфраструктуру Кривого Рогу та стане одним із ключових каталізаторів соціально-економічного зростання регіону й України", - наводить прес-служба слова генерального директора групи "Метінвест" Ігоря Сирого.

Президент і генеральний директор компанії Black Iron Метт Сімпсон, у свою чергу, додав, що з нетерпінням очікує початку тісної співпраці з "Метінвестом". "Разом ми допоможемо побудувати в Україні нове гірничорудне виробництво світового класу, що включатиме технології переробки, гарантування промислової та екологічної безпеки".

Як повідомлялося, в жовтні 2010 року Black Iron придбала в Geo Alliance Group Limited інвестиційної групи EastOne українського бізнесмена Віктора Пінчука кіпрську "дочку" Geo-Alliance Ore East Limited разом із ліцензіями за 13 млн доларів, перейменувавши її потім у Black Iron (Cyprus) Ltd.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: