Депутати хочуть заборонити виробництво побутової хімії на основі фосфатів

Понеділок, 15 липня 2013, 10:13

В Україні зроблена чергова спроба заборонити випуск фосфатовмісних засобів побутової хімії, які негативно впливають на навколишнє природне середовище та здоров'я людини.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням, 11 липня у Верховній раді був зареєстрований законопроект "Про держрегулювання у сфері миючих засобів", авторами якого виступили шість народних депутатів: Євген Балицький, Леонід Литвинов, Юрій Боярський, Сергій Брайко (Партія регіонів), Ольга Сікора ("Батьківщина") та Сергій Аверченко (УДАР). Вони запропонували посилити контроль над застосуванням побутової хімії на основі фосфатів, що негативно впливають на навколишнє природне середовище та здоров'я людини.

"Багато цивілізованих країни світу (Італія, Австрія, Голландія, Норвегія, Німеччина, Канада) вже давно відмовилися від використання миючих засобів, які містять фосфати. В Україні ми також хочемо посилити контроль над даною продукцією, яка негативно впливає на навколишнє природне середовище та здоров'я людини", - заявив Балицький.

Реклама:

Він нагадав, що в ЄС, з яким у поточному році Україна планує підписати угоду про асоціацію, діє ряд законодавчих обмежень щодо застосування фосфатовмісної побутової хімії.

Як повідомляється, щодня через застосування таких миючих засобів у навколишнє природне середовище України потрапляє 70-75 тонн фосфатів, 60-65 тонн сульфатів, 30-40 т силікатів та інших отруйних речовин, каже народний депутат Микола Катеринчук (БЮТ).

За даними комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи, шкода фосфатів полягає в тому, що їх попадання у водойми призводить до цвітіння води, тим самим перекриваючи доступ кисню, через що там риба гине. Для людини постійний контакт шкіри з фосфатами може призвести до зниження рівня червоних кров'яних тілець, йдеться в пояснювальній записці.

Питання посилення контролю над випуском і реалізацією побутових хімічних речовин активно обговорюється протягом останніх кількох років.

У 2011 році Мінекології ініціювало заборону на імпорт фосфастомісткої продукції, але через погрози підприємств закрити провадження його не підтримав уряд. Минулого року у Верховній раді був зареєстрований аналогічний законопроект, але парламент VI скликання не встиг розглянути документ у зв'язку з закінченням повноважень.

У березні цього року з ініціативою виступив Катеринчук, але його не підтримали ані профільний комітет ані Кабмін. А пізніше аналогічну пропозицію внесло Мінекономторгівлі.

Втім, що працюють в Україні виробники побутової хімії готові до введення нових правил гри.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: