Україна пропонує обговорити збитки від введення автомит

Понеділок, 15 липня 2013, 08:57

Загроза санкцій у відповідь на введення захисних заходів на імпорт автомобілів змусила українську владу почати шукати компроміс з закордонними торговельними партнерами.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, Україна вперше повідомила про можливість проведення переговорів про компенсації з країнами, що постраждали від введення додаткового збору з імпортних автомобілів.

12 липня в Мінекономрозвитку оголосило підсумки обговорення українських дій в ході засідання ради СОТ з торгівлі товарами.

Реклама:

"У зв'язку з наміром Росії призупинити ряд поступок делегацією України було акцентовано на прагненні знайти взаємну домовленість з Росією та іншими зацікавленими країнами-членами СОТ, яка передбачатиме компенсацію з найменш негативним впливом на міжнародну торгівлю", - йдеться в повідомленні МЕРТ.

При цьому не уточнюється, чи йде мова про грошову компенсацію або про зміну експортно-імпортних мит. Отримати додаткові коментарі Мінекономрозвитку не вдалося.

Як пише видання, йдеться про негативну реакцію США, Японії, ЄС та інших країн на введення Україною в квітні трирічного спеціального мита на імпорт легкових автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л (6,46%) і 1,5-2,2 л ( 12,95%) при базовій ставці мита в 10%.

У ході засідання ради представник Японії звинуватив Україну в порушенні правил СОТ, Туреччина ще в червні попередила, що з 12 липня може ввести додаткове мито на імпорт українських волоських горіхів до Туреччини. А минулого тижня Росія заявила про намір ввести відповідні додаткові мита на імпорт з України шоколадних виробів, цукру, термостійкого скла і вугілля.

Правила СОТ передбачають право на введення захисних мит у разі різкого зростання імпорту - без сплати компенсацій.

Як повідомляється, максимальний обсяг санкцій раніше оцінювався в 250 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: