Лізингові компанії скорочують свої портфелі

Понеділок, 3 червня 2013, 09:15

Обсяг нових договорів, укладених лізинговими компаніями в січні-березні, скоротився в порівнянні з I кварталі 2012 року майже на 38%, до 1,73 млрд гривень, а їх кількість - на 40%.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на асоціацію "Українське об'єднання лізингодавців".

Як повідомляється, хоча в порівнянні з початком 2013 року лізинговий портфель також зменшився - на 0,2 млрд гривень, до 41,3 млрд гривень, у порівнянні з 1 квітня минулого року динаміка портфеля залишається позитивною (+7,8 млрд гривень).

Учасники ринку пов'язують зменшення обсягів фінансування зі зниженням активності окремих його гравців.

Реклама:

"У першу чергу це стосується компаній, що укладають великі одиничні угоди, переважно в залізничній сфері", - пояснила директор асоціації Марина Масіч.

У минулому році "Прем'єр Лізинг" виграла два конкурси на надання "Укрзалізниці" близько 5 тис вантажних вагонів на 5 млрд гривень. За рахунок цього відбувся різкий сплеск зростання портфеля у II-III кварталі.

У підсумку, за даними Нацкомфінпослуг, в 2012 році лізингові компанії уклали договори на 14,7 млрд гривень, наростивши портфель на 7,9 млрд гривень (+23,5%), до 41,5 млрд гривень.

Як повідомляється, вже наприкінці 2012-початку 2013 року спостерігалося швидке погашення заборгованості клієнтів - зараз завершується термін 5-7-річних договорів, укладених перед кризою. Тоді їх частка становила до 50%.

В асоціації не чекають знову 23-процентних темпів зростання і прогнозують, що в 2013 році обсяг фінансування зросте на 10-15%. Це стане можливим завдяки універсалізації лізингових компаній.

"До недавнього часу на ринку були присутні переважно нішеві гравці, які багато років працювали у зручних для себе сегментах. Яскравий приклад - компанії, що спеціалізуються на лізингу автотранспорту", - говорить генеральний директор компанії "Укрексімлізинг" Максим Німеровський.

Падіння автопродажів в останні роки змусило їх сконцентруватися на обслуговуванні портфелів.

Основними клієнтами лізингових компаній є великі транспортні компанії і аграрії. За 2012 рік питома вага договорів у сфері сільського господарства зріс більш ніж на чотири процентні пункти.

"Основна маса запитів припадає на технологічне обладнання, особистий та комерційний автотранспорт", - зазначає Німеровський.

У лізинговому портфелі транспорт займає 59,9%, сільськогосподарська техніка - 16,6%, пише видання.

Все частіше за фінансуванням звертається малий і середній бізнес, для якого він є альтернативою банківському кредитуванню в умовах високого боргового навантаження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!