Клименко позбавить бізнес податкових пільг

Понеділок, 3 червня 2013, 08:55

Міндоходів пропонує з 2014 року позбавити податкових пільг ряд галузей, зокрема готельний бізнес і виробництво продуктів харчування.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на прес-службу Міндоходів.

Як повідомляється, вже з 1 січня 2014 преференцій по сплаті податку на прибуток позбудуться виробники дитячого харчування, йдеться в оприлюдненому законопроекті, що містить поправки до Податкового кодексу. Зараз компанії мають спрямовувати отриманий дохід на збільшення обсягів виробництва та зменшення роздрібних цін.

"У прес-службі перегляд пільг пояснили тим, що їх надання "не створює сприятливі умови для стабілізації фінансового стану галузей, а призводить до зменшення надходжень до бюджету і виникнення схем ухилення від оподаткування".

Реклама:

Під урізання пільг, наданих до 2016-2021 років, можуть підпасти кінематографісти, готелі, пріоритетні галузі економіки, підприємства з видобування та використання газу вугільних родовищ, говориться в матеріалі.

Готельний бізнес також постраждає від скасування преференцій, але не всі його оператори. З 8 тис малих готелів та хостелів пільгами користується лише 1%.

Законопроект, втім, не передбачає перегляду пільг аграріям, про який раніше заявляв міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

"Важливі зміни торкнуться і оподаткування фінансових операцій. Запропоновано дати чітке визначення угод РЕПО з метою оподаткування. Якщо в першій частині операції не відбувається перехід права власності на цінні папери, то в разі неповернення контрагентом коштів у ході другої частини угоди відбудеться примусове відчуження паперів", - пише видання.

Крім того, запропоновано удосконалити і механізм сплати акцизу торговцями цінними паперами. Порядок визначення біржового курсу Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку повинна буде погодити з Міндоходів.

Також, якщо курс розрахований на одній біржі, він не зможе застосовуватися до операцій з цінними паперами того ж емітента на іншій біржі.

"Формування цін на біржах, як правило, може відрізнятися від суми фактичної операції за місцем проведення", - пояснюють у прес-службі.

Як зазначається, серед нововведень - і те, що датою виникнення податкових зобов'язань може стати не день отримання доходу, а дата переходу права власності або підписання договору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: