Кабмін вирішив брати плату з перевантажених автомобілів

Четвер, 20 червня 2013, 09:16

Кабмін схвалив законопроект, що передбачає платне користування дорогами для перевантажених автомобілів.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Згідно з повідомленням, в уряді пропонують також істотно збільшити штрафи за порушення габаритно-вантажних нормативів.

Зокрема, штрафи за окремі порушення для водіїв зростуть майже вдвічі - до 1,7 тис гривень, а для власників і відповідальних посадових осіб - у десять разів, до 17 тис гривень.

Реклама:

Як пише видання, в ході засідання Кабінету міністрів прем'єр Микола Азаров повідомив, що розгляне законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення контролю за безпекою автомобільних перевезень вантажів та відповідальності за порушення правил дорожнього руху".

Як стало відомо виданню, запропонований законопроект був схвалений урядом зі змінами.

Документ передбачає, що рух транспорту, вагові або габаритні параметри якого перевищують нормативи, допускається "за плату, встановлену Кабінетом міністрів" та в порядку, встановленому уповноваженим органом виконавчої влади.

При цьому контроль здійснюється відповідальним органом "як в режимі стаціонарного зважування та перевірки габаритів під час зупинки транспортного засобу, так і без його зупинки шляхом зважування та визначення габаритів з автоматичною фіксацією результатів спеціальними технічними засобами".

"В Україні функціонує 38 пересувних пунктів зважування, але там працюють люди, а це завжди людський фактор. Усунути його дозволять автоматичні системи зважування. Перший такий пункт вже встановлений на 24-му кілометрі траси Київ-Чоп. У перший же тиждень роботи системи кількість перевантаженого транспорту тут скоротилася з 78% до 7%", - повідомив після засідання уряду глава "Укравтодору" Євген Прусенко, пообіцявши до 2014 року ввести в дію 60 таких пунктів.

Слід зазначити, що в запропонованому документі штрафи за порушення вагових нормативів істотно зростають.

Якщо чинне законодавство передбачає санкції у розмірі 510-680 гривень для водіїв, 1360-1700 гривень - для власників і відповідальних посадових осіб, то законопроект пропонує визначити штрафи для водіїв в залежності від тяжкості порушення у розмірі 510-1700 гривень, а для власників і посадових осіб - 1360-17 тис гривень.

Зокрема, за використання великогабаритного транспорту без дозволу органу внутрішніх справ або без документа про внесення плати за проїзд законопроект передбачає штраф у розмірі 1020-1360 гривень для водіїв, 4250-8500 гривень для підприємців та посадових осіб.

Повторне порушення передбачає штраф для водіїв у розмірі 1360-1700 гривень, для підприємців та посадових осіб - 8,5-17 тис гривень.

При цьому, за словами Прусенко, в уряді "ведеться дискусія про збільшення запропонованих штрафів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!